Foto: LETA

Šā gada pirmajā ceturksnī metālapstrādes un tirdzniecības uzņēmuma "Severstaļlat" konsolidētais apgrozījums salīdzinājumā ar attiecīgu periodu pērn pieaudzis par 9% un bija 75 miljoni ASV dolāru (40 miljoni latu), portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

EBITDA rādītājs (peļņa no saimnieciskās darbības pirms procentu, nodokļu un amortizācijas atskaitījumu nomaksas) salīdzinājumā ar 2012. gada pirmo ceturksni pieauga par 12% un pārsniedza 4 miljonus ASV dolāru (2 miljonus latu).

Uzņēmuma apgrozījuma pieaugumu veicināja realizācijas apjoma palielināšanās, kā arī produkcijas ar paaugstinātu pievienoto vērtību pārdošanas apjoms, kas tika pārstrādāta "Severstaļlat" uzņēmumos Latvijā un Polijā.

Kopējais uzņēmuma realizācijas apjoms atskaites periodā salīdzinājumā ar 2012. gada attiecīgo periodu pieauga par 13% un bija 98 000 tonnu. Galvenie uzņēmuma tirgi joprojām ir Ziemeļu un centrālās Eiropas valstis. Salīdzinājumā ar analoģisku 2012.gada periodu piegāde uz Baltijas valstīm palielinājās par 18%, bet uz Skandināvijas valstīm par – 25%.

Konsolidētais gatavās produkcijas ražošanas apjoms periodā no 2013. gada janvāra līdz martam salīdzinājumā ar attiecīgo pērnā gada periodu ir palielinājies par 8% un sasniedz 42 000 tonnu.

"Severstaļlat" finanšu rādītāji 2013. gada pirmajā ceturksnī parādīja pozitīvu dinamiku, neskatoties uz metāla produkcijas cenu kritumu Eiropā. Piemēram, saskaņā ar analītiķu sniegto informāciju cenas par karsti velmētu tērauda rulli 2013. gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu samazinājās par 6%.

"Stāvoklis pasaules ekonomikā joprojām rada nestabilitāti arī tērauda ražošanas nozarē. Neskatoties uz to, ka mūsu uzņēmējdarbības modelis padara uzņēmumu noturīgāku pret izmaiņām tirgus konjunktūrā, mēs cenšamies ļoti piesardzīgi izvērtēt tuvākās perspektīvas mūsu nozarē, kura, kā jau bija gaidāms, joprojām ar atkarīga no pasaules ekonomikas problēmām. Ņemot vērā šos apstākļus, mēs turpinām strādāt pie izmaksu samazināšanas un efektivitātes paaugstināšanas," norāda "Severstaļlat" valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs.

2013. gada aprīlī tika izveidota jauna struktūra, kurā tika iekļauti "Severstal Russian Steel" divīzijas tirdzniecības uzņēmumi, kas atrodas piecās valstīs, tai skaitā arī "Severstaļlat" grupas uzņēmumi. Šis lēmums tika pieņemts, lai paaugstinātu diviziona realizācijas aktīvu vadības efektivitāti un apvienotu uzņēmumu centienus reģionālajos tirgos.

Jaunā struktūra ir nosaukta par "Severstal Russian Steel divīzijas Tirdzniecības un servisa centra segmenta Izplatīšanas tīklu", kurā ietilpst uzņēmumi "Severstaļbel" (Baltkrievija), "Severstaļ-Ukraina" (Ukraina) un "Tirdzniecības Nams Severstaļ-Invest" (Krievija).
Jauno struktūru vada Andrejs Aleksejevs, kas turpina pildīt "Severstaļlat" valdes priekšsēdētāja pienākumus.

Tirdzniecības un ražošanas uzņēmums AS "Severstaļlat" ir dibināts 1992. gadā. Uzņēmuma galvenās darbības sfēras ir metinātu cauruļu ražošana, rūpnieciskā metālapstrāde – tērauda lentu un štancēšanas sagatavju ražošana, kā arī metāla produkcijas izplatīšana. "Severstaļlat" uzņēmumu grupā ietilpst tirdzniecības un ražošanas uzņēmums "Severstallat Silesia", kas atrodas Polijā. АS "Severstaļlat" ir AAS "Severstaļ" aktīvs un ietilpst "Severstaļ Rossijskaja Staļ" diviziona izplatīšanas tīkla segmentā "Tirdzniecība un servisa centrs".

AAS "Severstaļ" ir viena no pasaulē lielākajām vertikāli integrētajām tēraudliešanas un kalnrūpniecības sabiedrībām ar aktīviem Krievijā un ASV, kā arī Ukrainā, Latvijā, Polijā, Itālijā, Libērijā un Brazīlijā. 2012. gadā uzņēmuma ienākumi sastādīja 14,104 miljardus ASV dolāru, EBITDA sasniedza 2,119 miljardus ASV dolāru. 2012. gadā uzņēmums saražoja 15,1 miljonus tonnu tērauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!