Foto: LETA

Situācija Ukrainā Latviju bez Krievijas gāzes neatstās, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" piektdien sacīja "Itera Latvija" prezidents Juris Savickis.

Savickis, runājot par sankcijām, kuras vairākas valstis viena otrai ievieš, sacīja, ka ir pret ekonomiskajām sankcijām, jo lielajām valstīm tās pārāk nekaitē, bet mazajām valstīm, kāda ir arī Latvija, gan. Viņš atzina, ka nevēlas dramatizēt situāciju un nedomā, ka tā nonāktu tik tālu, ka skartu arī enerģētiku. "Tas būtu diezgan briesmīgi, ja sankcijas aizietu līdz enerģētikai, tad tas nozīmē auksto karu," sacīja Savickis.

Jautāts, vai notiekošais var ietekmēt gāzes cenas Latvijā, Savickis atbildēja noliedzoši, sakot, ka iepriekš Latvijai arī ir bijušas dažādas attiecības ar Krieviju, bet tās gāzes piegādi nav ietekmējušas. "Mēs esam nodrošināti ar gāzi līdz 2030.gadam," līgumu ar Krieviju izskaidroja Savickis. Jautāts, vai Krievija nevar vienpersoniski nolemt šo līgumu mainīt, Saviskis atbildēja, ka tad jābūt kādai nopietnai situācijai. Viņš skaidroja, ka arī Krievijai gāze ir nopietns pienesums ekonomikai.

"Jānotiek kaut kam briesmīgam, lai ietekmētu mūsu enerģētiskās attiecības [ar Krieviju]," sacīja Savickis, apliecinot, ka Latvijai gāze būs. Savickis sacīja, ka Inčukalnā gāzes pietiek uz diviem gadiem un ja pēkšņi pārtrūktu gāzes piegādes no kaimiņzemes, mēs to varētu uzreiz lietot.

Bažas, kas sabiedrībā izskan par atkarību no Krievijas dabas resursiem ir pārspēlētas, pārliecināts Savickis. "Ja jūs spēlējat skaļu mūziku un kaimiņiem ne visai tīkamu, bet viņi ar āmuru nesit pa sienu, bet jūs gaidāt, ka tūlīt būs blieziens, tad varbūt uztaisiet to mūziku nedaudz klusāk," raidījumā sacīja Savickis.

Savickis sacīja, ka cilvēki notikumus Ukrainā un Krimā uztver ļoti emocionāli. "Situāciju nevajag dramatizēt. Par daudz emociju," sacīja Savickis, norādot, ka notiekošais ir Ukrainas un Krievijas iekšējā lieta .

Sankcijas pret Krieviju viņš arī dēvēja par bezatbildību, jo tad darbu zaudētu daudzi cilvēki.

Savickis Latvijas Televīzijā piektdien sacīja, ka nekur nav teikts, ka Krimā ir iegājusi Krievijas armija. "Redziet, objektīvi vērtējot, Krievijas armijas Krimā nemaz nav. Beidziet pārspīlēt. Mierīgi uztveriet," sacīja Savickis.

"Lai viņi [Ukraina un Krievija] sakārto savas attiecības," raidījumā aicināja Savickis, bilstot, ka strīds notiek starp divām "brāļu tautām".

Savickis raidījumā bilda, ka ir pret jebkādu armiju uzturēšanos Latvijā. Attiecības ar Krieviju vajag veidot savādāk un ne tik emocionāli, aicināja "Itera Latvija" šefs.

Jau vēstīts, ka ASV un arī Eiropas Savienība noteikušas dažādas sankcijas Krievijai, tā protestējot pret lielvalsts rīcību Ukrainā, Krimas pussalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!