Foto: PantherMedia/Scanpix

Uzņēmums SIA “Zeus”, kura nosaukums izskanējis saistībā ar naudas “pazušanu” Rīgas pašvaldībai piederošajā uzņēmumā “Rīgas nami”, tiesu lūdzis noteikt tam tiesisko aizsardzību.

Maksātnespējas reģistrā izdarītais ieraksts liecina, ka pirmdien Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā iesniegts "Zeus" ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa pieteikums.

Jau ziņots, ka "Rīgas nami" vairāk nekā 1,2 miljonus latu brīvo līdzekļu ieguldījusi uzņēmuma "Zeus" valūtas maiņas punktu apgrozībā, lai gūtu papildus peļņu, taču tā vieta cieta zaudējumus. Policijai izdevās atrast vien pusi no šīs naudas. Vēlāk atklātībā parādījās informācija, ka riskantajos finanšu darījumos ieguldītas lielākās naudas summas.

"Rīgas nami" iepriekš brīdināja "Zeus" par nodomu ierosināt tā maksātnespēju. Uzņēmumam tika nosūtīta vēstule, kurā tika lūgts atdot "Rīgas namiem" līdzekļus 1,2 miljonu latu apmērā, nauda bija jāatlīdzina pašvaldības uzņēmumam līdz oktobra nogalei.

"Rīgas nami" arī gatavos prasības pieteikumu pret uzņēmuma bijušo valdi - Kārli Kavacu, Almeru Ludviku un Mareku Segliņu, kas atbilstoši Komerclikuma noteikumiem ir solidāri atbildīgi, kā arī pret uzņēmuma grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju un revidentiem, prasot atbildību par zaudējumiem, kas radušies "Rīgas namiem" to apzinātās rīcības vai nolaidības dēļ.

"Rīgas namu" auditā iepriekš konstatēts, ka bijušais valdes priekšsēdētājs Kavacs ir pārkāpis gan vairāku likumu, gan "Rīgas namu" statūtus, kas noteic, ka pirms aizdevuma līguma slēgšanas ar kompāniju "Zeus" valdei bija nepieciešama Rīgas domes kā kapitāla daļu turētāja iepriekšēja piekrišana, bet tā nav saņemta.

Iepriekš 25.septembrī sāktā kriminālprocesa ietvaros, kurā tiek pārbaudītas iespējamās nelikumības "Rīgas namos", policija aizturēja Kavacu un uzņēmuma "Zeus" valdes locekli Ivaru Cisku. Kavacs, samaksājot 15 000 latu drošības naudu, 4.oktobrī tika atbrīvots no ieslodzījuma.

Pašlaik "Rīgas namu" valdes priekšsēdētājas pienākumus pilda RD Īpašuma departamenta Komercdarbības pārvaldes priekšniece Ilze Spūle, kā arī valdē iecelta Vineta Verika.

"Zeus", kas nodarbojas ar operācijām ar vērtspapīriem, ir dibināts 2005.gadā. Kompānijas pamatkapitāls ir 2000 latu, un tās vienīgais īpašnieks ir Valters Tučs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!