Foto: LETA
Ekspremjera Andra Šķēles ģimenei piederošā presētu koka bloku ražotne SIA "Baltic Block" pusgadu pēc atklāšanas augstā produkcijas pieprasījuma dēļ jau pārsniegusi ražošanas jaudas un 2013.gadu noslēgusi ar 4 981 641 eiro apgrozījumu, informēja "Baltic Block" pārstāve Ligita Brodiņa.

Uzņēmumam reģionā nav konkurentu, eksporta tirgos tas piedāvā līdz šim neražotu produktu - presētus koka blokus no mazkvalitatīvās dedzināmās koksnes, skaidroja Brodiņa.

Vairāk nekā 90% "Baltic Block" produkcijas tiek eksportēti, jo pieprasījums vietējā tirgū ir daudz zemāks nekā ražotnes rūpniecības jaudas. Patlaban "Baltic Block" ir partneri desmit pasaules valstīs - Lietuvā, Nīderlandē, Beļģijā, Itālijā, Izraēlā, Ķīnā, Lielbritānijā, Vācijā, Polijā un Somijā.

"Lielākie mūsu eksporta partneri atrodas Vācijā. Eksports uz Vāciju veido 53% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma. Nākotnē lielāku uzmanību veltīsim jaunu eksporta tirgu apgūšanai ārpus Eiropas. Koncentrēsimies uz Āzijas un Ķīnas eksporta tirgiem. 2014.gadā plānojam kāpināt apgrozījumu par vidēji 70% un gadu noslēgt ar 8,5 miljonu eiro apgrozījumu," norāda "Baltic Block" valdes priekšsēdētājs Andis Šķēle.

Šogad "Baltic Block" plāno attīstīt produktu piedāvājumu, ieviešot ceturto ražošanas līniju, tādējādi piedāvājot jaunu un nestandarta produktu, kas cenas un kvalitātes ziņā ievērojami konkurēs ar tirgū esošo produktu piedāvājumu. "Patlaban norit plānošanas un dažādi sagatavošanās darbi. Paredzam, ka jaunā ražošanas līnija darbu sāks nākamā gada vidū," piebilst Šķēle.

Presētu koka bloku izmantošanai koka palešu ražošanā ir virkne priekšrocību salīdzinājumā ar tradicionālo palešu ražošanas praksi, kurā dominē zāģmateriālu un koksnes izmantošana. Paletēm ir precīzs izmērs un svars, kas līdz šim bija neraksturīgi lielumi palešu ražošanā, turklāt tās nezaudē kvalitāti tālākas apstrādes laikā.

"Baltic Block" koka paletes tiek ražotas ar īpašu, inovatīvu tehnoloģiju no mazvērtīgas koksnes. Atšķirībā no tradicionālajiem koka palešu blokiem, kas tiek ražoti no liela izmēra brusām jeb augstas kvalitātes koksnes, "Baltic Block" blokus ražo no dedzināmās koksnes. Tādā veidā gada laikā lietderīgi uzņēmums plāno izmantot līdz pat 100 000 kubikmetru malkas. Ražošanas procesā izmantotā īpašā metode ļauj ievērojami samazināt līmes patēriņu.

Lai nodrošinātu ražošanas vajadzībām nepieciešamo siltumenerģiju, ražotnes kompleksā uzbūvēta arī pilnībā automatizēta desmit megavatu katlumāja, kas koģenerācijas režīmā spēj saražot arī līdz 1,9 megavatiem elektroenerģijas. Katlumājas būvniecībā ir izmantotas Eiropā atzītas un pārbaudītas tehnoloģijas, kas garantē darbības ilgmūžību.

Kopumā uzņēmumā patlaban strādā 47 darbinieki. Rūpnīcai attīstoties, darbinieku skaits varētu pieaugt.

Kā ziņots, "Baltic Block" projekts tika sākts 2010.gadā. Kopumā projektā ieguldīti 20 miljoni eiro, no kuriem līdzfinansējumu nodrošināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētie Eiropas Savienības fondi, kā arī "Nordea" banka.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Baltic Blok" īpašnieks ir AS "Būvniecības un attīstības projekti", kur līdzīpašnieki ir ekspremjera Andra Šķēles brālis Edgars Šķēle un viņa dēls Andis Šķēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!