Foto: LETA
SIA "Skonto būve" advokāts Viktors Tihonovs uzskata, ka līdz ar pašreizējā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) stāšanos amatā kardināli ir mainījusies Valsts vides dienesta (VVD) uzvedība attiecībā pret gudrona dīķu sanācijas procesu.

Šādu viedokli uzņēmuma advokāts Tihonovs šodien pauda tiesas sēdē, kurā tiek izskatīts strīds starp VVD un Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbu iepriekšējo izpildītāju "Skonto būve". Tihonovs norādīja, ka līdz ar to VVD attieksmes maiņa pret "Skonto būvi" datējama aptuveni ar 2014.gada nogali.

Kā piemēru advokāts minēja 2015.gada pirmajā pusē izsludināto iepirkuma konkursu par gudrona pētīšanu un priekšlikumu izstrādi. Viņa ieskatā, tas vien bijis iegansts, lai atrastu pamatojumu līguma izbeigšanai ar darbu veicēju.

Tihonovs lūdza tiesu pieņemt kā lietas pierādījumus VVD mājaslapā ievietotās atskaites par gudrona apjomiem, jo, viņaprāt, iestāde ir apšaubījusi izdarītā darba apjomus. Tāpat advokāts VVD pārmeta nekonsekventu rīcību, sākotnēji nosakot vienu darbu apjomu, taču, kad darbi tuvojušies noslēgumam, nosaukts cits apjoms. Savukārt, kad uzņēmums piedāvājis tos veikt par papildu samaksu - 5,5 miljoniem eiro -, VVD atteicies no šī piedāvājuma, norādot, ka darbi jāpaveic līdz 2015.gada 31.septembrim. "Bet tad redzam, ka pasūtītājs pretēji rakstiski teiktajam, termiņu ir pagarinājis līdz 2022.gadam," pauda advokāts.

Uzņēmuma advokāts vērsa uzmanību, ka par šādiem dokumentiem viņš uzzinājis tikai iepriekšējā vakarā, lai gan tie bijuši pieejami VVD mājaslapā. Viņaprāt, iestāde noklusējot būtisku informāciju, kas var kalpot kā pierādījums izskatāmajā lietā.

"Skonto būves" prasība "pret VVD ir par parāda un līgumsoda piedziņu un paziņojuma par līguma izbeigšanu atzīšanu par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu". Uzņēmums pērn jūlija beigās iesniedza tiesā prasības grozījumus, ar kuriem prasība tiek papildināta ar jaunu prasījumu - atzīt par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu, proti, 8. jūliju, VVD paziņojumu par līguma "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" izbeigšanu.

2015.gada 6. jūlijā "Skonto būve" iesniedza prasības pieteikumu tiesā pret VVD par to, ka VVD apzināti pārkāpis līguma nosacījumus un nepamatoti atteicies noteiktajā termiņā veikt apmaksu par martā veiktajiem darbiem Inčukalna sērskābā gudrona dīķu projektā.

Jau ziņots, ka, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju "Skonto būve", tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu.

Sākotnēji sanācijas darbu termiņš bija 2015.gada nogale, taču tagad tas pagarināts līdz 2022.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!