Foto: F64
Starp abiem nacionālās aviosabiedrības "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") akcionāriem ir panākta "principiāla vienošanās par visu valdības izvirzīto nosacījumu izpildi" un pašlaik abu pušu juristi strādā pie vienošanās dokumentu sagatavošanas, apstiprinājis Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Viņš apsveica konstruktīvo risinājumu, kas ir panākts pēc mēnešiem ilgušajām sarunām. SM valsts sekretārs skaidroja, ka vienošanās paredz "airBaltic" vadītāja Bertolta Flika atkāpšanos no amata, izmaiņu veikšanu akcionāru līgumā, Rīgas kā kompānijas bāzes lidostas saglabāšanu, uzņēmuma valdes paplašināšanu, ārzonu firmu patieso labumu guvēju atklāšanu, BAS meitasuzņēmumu konsolidāciju atpakaļ "airBaltic" un citu valdības izvirzīto prasību izpildi.

Tomēr viņš norādīja, ka visas vienošanās detaļas skaidri būs redzamas pēc tam, kad savu darbu būs paveikuši juristi.

Par panākto vienošanos vēl būs jālemj valdībai, un to formāli varētu noslēgt pēc tam, kad valdība dos oficiālu apstiprinājumu. Valdībai līdz ar to būs jālemj par naudas līdzekļu ieguldīšanu "airBaltic", kas tiks darīts simetriskā apjomā tam, kādu summu ieguldīs privātais akcionārs "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS).

Arī premjers Valdis Dombrovskis (V) piektdien Latvijas Televīzijas premjeru debatēs atzina, ka panākta vienošanās "airBaltic" jautājumā un šī vienošanās ar BAS paredz, ka Fliks atstās "airBaltic" prezidenta amatu un ka BAS piekritīs akcionāru līgumu grozījumiem.

Jau ziņojām, ka BAS piektdien vakarā izplatīja paziņojumu, ka piekrīt valdības izvirzītajiem nosacījumiem, lai tiktu nekavējoties veikta lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšana, kā arī finansēšana kompānijas attīstībai, medijiem nosūtītā paziņojumā raksta BAS daļu īpašnieks Bertolts Fliks.

Kā ziņots, ir vairāki valdības apstiprināti un izvirzīti nosacījumi privātajam akcionāram, lai valsts iesaistītos lidsabiedrības problēmu risināšanā.

Piemēram, valdība vēlas saņemt revidenta apstiprinātu "airBaltic" 2010.gada pārskatu, kas sniegtu objektīvu priekšstatu par uzņēmuma finansiālo situāciju, tostarp sniegtu vērtējumu par izskanējušām bažām attiecībā uz valdes nedeklarētajām apjomīgām "airBaltic" saistībām, kas varētu būtiski ietekmēt "airBaltic" finansiālo situāciju, kā arī revidenta apstiprinātu pārskatu par 2011.gada pirmā pusgada rezultātiem.

Valdība izvirzījusi arī nosacījumu, ka ir jāizveido darboties spējīga uzņēmuma padome, kas uzrauga valdi un sniedz beznosacījuma atzinumu saskaņā ar likumu par valdes iesniegtajiem pamatkapitāla palielināšanas priekšlikumiem.

Tāpat valdība vēlējās panākt vienošanos par grozījumiem akcionāru sadarbības līgumā un uzņēmuma statūtos, kas nodrošinātu valsts kontroli pār "airBaltic" darbību, tostarp valdes ikdienas darbu.
Kā iepriekš informēja Valsts kancelejā, neesot izbeigts arī 2011.gada 1.septembrī noslēgtais līgums ar "Transatlantic Holdings Company S.A.", kas paredz prettiesisku fiktīvu "airBaltic" akciju pārdošanu.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder lidsabiedrības vadītājam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Patlaban starp "airBaltic" akcionāriem - Fliku un valsti - ir saspringtas attiecības saistībā ar "airBaltic" finanšu stāvokli un nepieciešamajiem ieguldījumiem lidsabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!