Foto: AFI
Satiksmes ministrija (SM) kā valsts kapitāla daļu turētāja nav informēta par Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") plāniem samazināt reisu skaitu šogad un nākamgad, informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis Aivis Freidenfelds.

Viņš skaidro, ka pagaidām valsts akcionārs SM valsts sekretāra personā nav saņēmis informāciju no "airBaltic" valdes par šādiem plāniem.

Kā ziņots, Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks paziņojumā medijiem pārmet Latvijas politiķiem pārspīlētu reakciju un paziņo, ka "airBaltic" samazinās lidojumu skaitu par 726 lidojumiem novembrī un par 723 lidojumiem decembrī salīdzinājumā ar 2010.gadu, jo netiek pieņemts lēmums par pamatkapitāla palielināšanu.

Kā informēja Fliks, 2012.gadā "airBaltic" plāno 45 517 lidojumus, kas ir par 9400 lidojumiem mazāk nekā 2011.gadā. Tas nozīmē, ka vidēji "airBaltic" 2012.gadā starptautiskajā lidostā "Rīga" izpildīs par 25 lidojumiem dienā mazāk nekā 2011.gadā. Šis samazinājums esot tieši saistīts ar lēmumu par pamatkapitālu novilcināšanu.

Otrdien "airBaltic" atcēla 14 lidojumus. Lidojumu atcelšana izraisīja negaidīti lielu politiķu reakciju, lai gan atceltie lidojumi ir ļoti neliela daļa no 2011.gadā kopumā plānotajiem 55 000 lidojumu, uzsver Fliks.

Fliks uzsver, ka "airBaltic" nepieciešams kapitāls, lai attīstītos vai saglabātu esošās operācijas. Valdība lēmumu par kapitāla palielināšanu ir vilcinājusi kopš šī gada marta, un nevēlēšanās vienoties ar privāto akcionāru ir acīmredzama. Valdības algotie konsultanti "Prudentia" nevarējuši vienoties ar privāto akcionāru, jo "Prudentia" pēdējo divu nedēļu laikā nav tikusies, kontaktējusies vai komunicējusi ar "airBaltic" privāto akcionāru "Baltijas Aviācijas sistēmas".

"airBaltic" valde jeb Fliks esot darījis visu iespējamo, lai pielāgotos ažiotāžas izraisītā pieprasījuma izmaiņām un uzlabotu lidojumu efektivitāti - "Fokker 50" lidmašīnas ziemas sezonā tiks mainītas pret efektīvākām, jaunākām un lielākām. Atšķirībā no politiķiem un ierēdņiem "airBaltic" valde veicot aktīvu darbību, nevis bezdarbībā noraugās uz notiekošo, apgalvo Fliks.

Kā ziņots, 12.septembrī un 13.septembrī "airBaltic" atcēla kopumā 18 reisus. Satiksmes ministriju (SM) nav apmierinājis Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" vadības skaidrojums par atceltajiem reisiem, tādēļ tā pieprasījusi "airBaltic" papildu informāciju.

Lidostā informēja, ka patlaban "airBaltic" nav informējis, ka būtu plānots atcelt reisus arī turpmāk.

Kā ziņots, SM saņemta Flika vēstule, kurā skaidroti iemesli vairāku lidsabiedrības reisu atcelšanai. SM neapmierina saņemtie skaidrojumi. Vēstulē informēts, ka reisi atcelti nepietiekamā noslogojuma dēļ, kā arī saistībā ar to, ka uz minētajiem galamērķiem ir vairāki "airBaltic" reisi dienā.

Kā ziņots, valdība vakar pēc vairāku stundu debatēm tā arī nepieņēma lēmumu, kā rīkoties ar problēmās nonākušo "airBaltic", lēmuma pieņemšanu atliekot uz nākamās nedēļas sēdi 20.septembrī - pēc 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder lidsabiedrības vadītājam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Patlaban starp "airBaltic" akcionāriem - Fliku un valsti - ir saspringtas attiecības saistībā ar "airBaltic" finanšu stāvokli un nepieciešamajiem ieguldījumiem lidsabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!