Foto: Shutterstock

Ieiešana Ķīnas tirgū Latvijas piena sfērai prasīs vairākus gadu desmitus, pauda piena pārstrādes uzņēmuma "Smiltenes piens" padomes priekšsēdētāja Gita Mūrniece.

Viņa norādīja, ka lielākā daļa ķīniešu nepazīst piena produktus un, lai Ķīnas patērētājus varētu iepazīstināt ar attiecīgo preci, Latvijas ražotājiem būs nepieciešams ļoti ilgs laiks. "Lai lielu skaitu cilvēku Ķīnā varētu iepazīstināt ar pienu un piena produktiem, paies vairāki gadi, vairāki gadu desmiti," sacīja Mūrniece.

Vienlaikus viņa piebilda, ka Eiropas ražotāji, kas jau ir iekļuvuši Ķīnas tirgū, piemēram, no Vācijas un Nīderlandes jau ir aizņēmuši to Ķīnas tirgus daļu, kurā piena produktus patērē Ķīnā strādājošie eiropieši. Savukārt ķīniešus pie piena produktiem ir jāpieradina, kas ir ļoti dārgs un ilgs process.

Tāpat vina atzīmēja, ka ne visiem ir jātiecas iekļūt Ķīnas tirgū - ja tas izdosies Latvijas lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem, piemēram, "Rīgas piena kombinātam", labums būs visai Latvijas piena nozarei. "Tas [iekļūšana Ķīnas tirgū] ir ārkārtīgi liels, naudietilpīgs darbs. Domāju, ka loģiski būtu, ja "Rīgas piena kombināts", "Preiļu siers" un "Tukuma piens" tur tiktu iekšā. Tas Latvijas tirgum būs ārkārtīgi labi, jo tādējādi šie uzņēmumi no Latvijas tirgus izvestu tos 50% piena, ko Latvijas zemnieki saražo vairāk [nekā vietējā tirgū tiek patērēts]. Nevajag visiem tur skriet," atzina "Smiltenes piena" padomes priekšsēdētāja.

Viņa norādīja, ka "Smiltenes piens" nav iecerējis nākotnē sākt lielos apmēros eksportēt produkciju uz Ķīnu, bet pieļauj iespēju kooperēties ar kādu no lielākiem piena pārstrādes uzņēmumiem, kuri jau būs apguvuši Ķīnas tirgu, lai tādējādi dažādotu Latvijas piena produktu portfeli Ķīnā.

Jau ziņots, ka šogad Ķīnas Sertifikācijas un akreditācijas administrācija iekļāva desmit piena pārstrādes uzņēmumu, tostarp "Smiltenes pienu", sarakstā ar atļauju eksportēt saražoto produkciju uz Ķīnu.

2014.gadā "Smiltenes piens" strādāja ar 16,56 miljonu eiro apgrozījumu un 720,5 tūkstošu eiro peļņu.

"Smiltenes piens" dibināts 1993.gadā, un tā pamatkapitāls ir 473 tūkstoši eiro. Informācija datubāzē "Lursoft" liecina, ka "Smiltenes piens" pieder 20 akcionāriem, tostarp kompānijas lielākā līdzīpašniece ir Mūrniece (62,89%). Taču tā kā "Smiltenes piens" ir akciju sabiedrība, tai nav Komercreģistram jāsniedz ziņas par dalībniekiem, tāpēc šī informācija var neatbilst patiesībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!