Foto: DELFI

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis ātro kredītu devēja ”SMScredit” īpašniekam AS “4finance” 9000 latu naudas sodu par to, ka uzņēmums pirms kredīta izsniegšanas pietiekami neizvērtē klienta maksātspēju, kas vēlāk rada grūtības paņemto kredītu atmaksāt. Uzņēmums PTAC lēmumu uzskata par nepamatotu un sola to pārsūdzēt.

PTAC arī uzdevis "4finance" nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšana, pietiekami neizvērtējot patērētāju maksātspēju un uzlika par pienākumu nekavējoties nodrošināt maksātspējas vērtēšanu atbilstoši likuma prasībām, tajā skaitā, uzsākt kredīta ņēmēju ienākumu pietiekamības izvērtēšanu pirms katra kredīta izsniegšanas, ja kredīts nav pakļauts likumā minētajiem izņēmumiem, portāls "Delfi" uzzināja PTAC. 

PTAC konstatējis, ka komersants izsniedzis kredītus, neizvērtējot kredītu ņēmēju ienākumus, bet tikai pamatojoties uz kredīta ņēmēja kredītvēsturi - ziņām par kredīta ņēmēja vēsturisko maksājumu saistību izpildi, kas nesniedz informāciju par tā aktuālo maksātspēju kredīta ņemšanas brīdī.

No PTAC saņemtajām sūdzībām un iesniegumiem tika konstatēts, ka pirms kredītu izsniegšanas netika pilnā apmērā izvērtēta kredīta ņēmēju maksātspēja, kas radījusi daudziem patērētājiem problēmas ar kredītu atmaksu.

Pilnvērtīgas maksātnespējas neizvērtēšanas rezultātā pastāv liela iespēja, ka kredīti tiek izsniegti patērētājiem, kuriem nav pietiekamu ienākumu saņemtā kredīta atmaksai, kā rezultātā patērētāji kavē kredīta atmaksu un ir spiesti maksāt līgumsodu un/vai citas sankcijas, kas ir saistītas ar savlaicīgu saistību neizpildi.

Līdz ar to, gan konkrētajiem kredīta ņēmējiem, gan komersantam rodas zaudējumi un tas atstāj negatīvas sekas uz tautsaimniecības nozari kopumā, secinājis PTAC.

PTAC atzinis pārkāpumu par būtisku, jo AS „4finance" ilgstoši ir izsniegusi kredītus, pienācīgā apmērā neizvērtējot kredīta ņēmēju maksātspēju - uzņēmums nav ieguvis un izvērtējis ziņas par to, vai un kādi kredīta ņēmējiem ir ienākumi, no kuriem atmaksāt saņemto kredītu un procentus par kredīta lietošanu.

Tāpat „4finance"  īstenotā komercprakse skārusi plašu patērētāju loku un, iespējams, radījusi finanšu grūtības tiem patērētājiem, kuri nespēja savlaicīgi atmaksāt saņemtos kredītus. Turklāt komersants, iegūstot datus par kredītu ņēmēju ienākumiem, varēja šo risku samazināt.

PTAC atgādina, ka patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējs pie kredīta izsniegšanas var nevērtēt patērētāja maksātspēju gadījumā, kad kredīta apmērs nepārsniedz 100 latus.

Pats uzņēmums "4finance" PTAC uzlikto sodu uzskata par nepamatotu, uzsverot, ka tas pieņemts bez jebkāda juridiskā pamatojuma, līdz ar to uzņēmums pārsūdzēs PTAC lēmumu, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā.

"4Finance" pārstāvji uzskata, ka PTAC ir piemērojis atbildību par pārkāpumu, kurš šobrīd normatīvi vēl nemaz nav regulēts. Patērētāju tiesību aizsardzības likums paredz, ka pirms kredīta izsniegšanas ir jāveic pietiekama maksātspējas pārbaude, bet noteikt to, kas ir uzskatāms par pietiekamu maksātspējas izvērtējumu, likumdevējs šobrīd ir atstājis paša kredītdevēja kompetencē. Par minēto arī liecina fakts, ka, ņemot vērā aktīvo darbu pie patērētāju kreditēšanas jomas normatīvā regulējuma sakārtošanas, tiek virzīti grozījumi likumā, kur likumdevējs precizēs, kas būtu jāsaprot ar pietiekamu maksātspējas izvērtējumu, ietverot tajā arī obligātu pienākumu iegūt no patērētāja ziņas par tā ienākumiem un izdevumiem, kas līdz šim likumā nebija noteikts.  

Ņemot vērā, ka piemērotajam sodam nav pamatojuma, AS "4Finance" pārsūdzēs piemēroto sodu. Īstenojot atbildīgu biznesa praksi, AS "4Finance" sistemātiski investē iekšējo procedūru uzlabošanā un pilnveidošanā. Uzņēmumam ir svarīgi, lai klienta maksātspēja tiktu adekvāti izvērtēta. Jau šobrīd uzņēmums veic rūpīgu klienta kredītvēstures analīzi, vērtējot gan aktīvās saistības, gan parādus. Tāpat, lai pārbaudītu klienta kredītu atmaksas disciplīnu, sākotnēji tiek izsniegtas mazākas summas. Ja atmaksas disciplīna ir pozitīva, tad summas tiek palielinātas.

AS "4Finance" darbojas 14 valstīs visā pasaulē. Uzņēmums ir vadošais nebanku kredītdevējs Eiropā, kas nodarbina vairāk nekā 600 darbiniekus. Īstenojot atbildīgu kreditēšanas praksi, uzņēmums ir izveidojis un strādā ar zīmoliem "SMScredit", "Vivus", "Zaplo". Uzņēmuma centrālais birojs atrodas Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!