Foto: F64

Tā dēvētā solidaritātes nodokļa dēļ telekomunikāciju operators "Lattelecom" apsver būtisku darbinieku skaita samazinājumu, pakalpojumu cenu celšanu vai izvirzīto mērķu un peļņas apmēru pārskatīšanu, informēja uzņēmumā.

Kā stāsta "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, papildu izdevumi "Lattelecom" kā darba devējam, maksājot solidaritātes nodokli, būs apmēram miljons eiro. "Lai sasniegtu "Lattelecom" akcionāru, tostarp valsts, uzstādītos peļņas un investīciju apjomus nākamajam gadam, būs jāveic vai nu būtisks darbinieku skaita samazinājums, vai jāceļ pakalpojumu cenas, vai arī jālūdz akcionāriem pārskatīt izvirzītos mērķus un peļņas apmēru."

Iepriekš Gulbis sacīja, ka solidaritātes nodoklis ir spilgta klajas nekompetences un nekonsekvences ilustrācija un to nevar saukt citādi kā par kaitniecisku ideju, kas radīs negatīvas sekas valsts ekonomikai un labklājībai, mazinot legālu nodarbinātību un stiprinot ēnu ekonomikas priekšrocības.

Kā ziņots, valdība vienojusies par vairākām nodokļu izmaiņām, lai nākamgad valsts budžetā nodrošinātu papildu ieņēmumus un atbalstītu iedzīvotājus ar mazākiem ienākumiem.

Minimālā alga tiks palielināta par desmit eiro līdz 370 eiro, par desmit eiro līdz 85 eiro tiks palielināts arī vispārējais neapliekamais minimums. Pakāpeniski tiks ieviests diferencētais neapliekamais minimums, līdz 2020. gadā mēnesī piemērotais neapliekamais minimums zemo algu saņēmējiem būs 160 eiro mēnesī.

No nākamā gada tiks ieviests arī solidaritātes nodoklis, kas skars 4700 lielo algu saņēmējus ar darba algu mēnesī vidēji virs 4000 eiro. Tas ļaus novērst nevienlīdzību, ka noteikts personu loks var veikt būtiski mazākus nodokļu maksājumus no saviem darba ienākumiem. Tas, ka nodokļu slogs minimālās algas saņēmējiem ir teju tāds pats kā daudzreiz lielāku algu saņēmējiem, rada regresīvu darbaspēka nodokļu sistēmu.

Solidaritātes nodoklis veicinās taisnīgumu un dos papildu ieņēmumus valsts sociālo pabalstu izmaksai. Tāpat, gatavojot nodokļu pamatnostādnes, Finanšu ministrija plāno pārskatīt arī nodokļu regulējumu attiecībā uz kapitāla un patēriņa nodokļiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli nākamgad plānots saglabāt līdzšinējā līmenī - 23%.

Plānots palielināt arī akcīzes nodokli, iecerētas arī citas izmaiņas. Izmaiņas nodokļos nākamā gada budžetā papildus dos 232,8 miljonus eiro, aprēķinājusi Finanšu ministrija.

Telekomunikāciju uzņēmuma "Lattelecom" valdes priekšsēdētāja Jura Gulbja alga pērn bija 392 029 eiro, liecina viņa Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija par 2014. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!