Foto: DELFI

Latvijas pasta kompānija "Latvijas Pasts" ir pārkāpusi Konkurences likumu, sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) Elektronisko sakaru un pasta departamenta Pasta nodaļas vadītājs Bruno Frīdenbergs Ansbergs, komentējot Konkurences padomes (KP) piemēroto 12 tūkstošu eiro sodu "Latvijas Pastam" par konkurences kropļošanu.

""Latvijas Pasts" daļā no pasta nozares tirgus ir dominējošā stāvoklī, taču lemt, vai šis stāvoklis tiek vai netiek izmantots ļaunprātīgi, ir KP kompetencē. Regulators savas kompetences ietvaros uzrauga un regulē pasta nozari atbilstoši likumam par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem un pasta likumam, tostarp, apstiprina universālā pasta pakalpojuma tarifus un uzrauga, lai tie tiek piemēroti. No šī aspekta raugoties, komersants ir ievērojis Pasta likumā noteikto," teica Ansbergs, piebilstot, ka, piegādājot Rēzeknes novada pašvaldības 2013.gada nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma izdrukas, komersants sniedza pasta pakalpojumus, kas neietilpst universālā pasta pakalpojuma sarakstā un kuriem nav jāpiemēro universālā pasta pakalpojuma kvalitātes prasības.

Pēc viņa teiktā, no KP lēmumā ietvertās informācijas redzams, ka "Latvijas Pasts", atrodoties dominējošā stāvoklī tirgū, klientiem (uzņēmumiem, kas gatavo vairumā izsūtāmas vēstules) nav nodrošinājis vienlīdzīgu un skaidri saprotamu tarifu politiku ārpus universāla pasta pakalpojuma tarifiem. "Attiecīgi "Latvijas Pasts" savam meitasuzņēmumam pakalpojumus ir sniedzis par ievērojami zemāku cenu, tādējādi nodrošinot tam konkurences priekšrocības. Šāda rīcība ir Konkurences likuma pārkāpums, par ko komersantam sodu savas kompetences ietvaros ir piemērojusi konkurenci uzraugošā iestāde," minēja regulatora Elektronisko sakaru un pasta departamenta Pasta nodaļas vadītājs.

Jau ziņots, ka KP piemērojusi 12 tūkstošu eiro sodu "Latvijas Pastam" par konkurences kropļošanu - uzņēmums, ļaunprātīgi izmantojot dominējošo stāvokli tirgū, diskriminējis meitasuzņēmuma "Mailmaster" konkurentus.

"Uzņēmumi, kas savu klientu vārdā drukā un ievieto aploksnēs vairumā izsūtāmas vēstules, piemēram, rēķinus un dažādus paziņojumus, sadarbojas ar "Latvijas Pastu", kas nodrošina sūtījumu piegādi adresātiem. Lietas izpētes gaitā KP konstatēja, ka savam meitasuzņēmumam "Latvijas Pasts" par šādu sūtījumu piegādi ir nodrošinājis ievērojami zemākus tarifus nekā citiem uzņēmumiem, tādējādi nodrošinot konkurences priekšrocības tieši "Mailmaster," skaidroja KP.

"Latvijas Pasts" paziņojis, ka šo lēmumu pārsūdzēs. Lietas izpēti KP sāka pēc kompānijas "Itella Information" (šobrīd "OpusCapita") iesnieguma.

Kopumā Latvijā pasta sūtījumu vairumā drukāšanas un aplokšņošanas pakalpojumus piedāvā trīs uzņēmumi – "OpusCapita", "Drukātava" un "Mailmaster".

"Latvijas Pasts" pieder valstij - uzņēmuma kapitāldaļu turētājs ir Satiksmes ministrija.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai valsts regulējamajās nozarēs ‒ enerģētikā, telekomunikācijās, pastā, dzelzceļa transportā ‒ aizstāvētu sabiedrisko pakalpojumu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!