Foto: LETA
Valsts SIA "Vides projekti" jaunajiem valdes locekļiem Guntaram Viziņam un Aigaram Lisovskim būs jānodrošina uzņēmuma operatīvā darbība, nokārtojot nodokļu parādu saistības un nodrošinot algu izmaksu darbiniekiem, kas nav darīts kopš pagājušā gada decembra.

Līdztekus šiem darbiem jaunajai valdei jāizvērtē situācija uzņēmumā kopumā un jāsagatavo priekšlikumi par uzņēmuma līdzšinējo lietderīgo funkciju nodrošinājumu arī turpmāk, portālu "Delfi" informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Auniņa.

Viņa apstiprina portāla "pietiek.com" iepriekš vēstīto, ka ministrs trešdien izdevis rīkojumu par valdes locekļu nomaiņu "Vides projektos". No amatiem atsaukts līdzšinējais "Vides projektu" valdes priekšsēdētājs Ivars Ozoliņš un valdes locekļi Henrijs Avots un Mārtiņš Jirgens. Viņu vietā ar ministra rīkojumu iecelti Guntars Viziņš un Aigars Lisovskis.

Auniņa skaidro, ka līdzšinējā uzņēmuma valde atsaukta, jo tās darbībā konstatēta būtiska saimnieciskā neizdarība, kas valstij radījusi vairāk nekā 100 000 latu zaudējumus. "Vides projektu" 2010.gadā nenomaksāto nodokļu parāds pārsniedz 100 000 latu, tostarp arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Gada laikā parādu slogs pieaudzis vairāk nekā trīs reizes. Līdz valdes nomaiņai ministrs nebija saņēmis argumentētu skaidrojumu par izveidojušos situāciju, piebilst ministra padomniece.

"Tāda situācija uzņēmumā izveidojusies valdes locekļu neieinteresētības un politiskās mazspējas dēļ. "Vides projektu" līdzšinējās vadības vienaldzība novedusi iestādi tuvu sabrukumam. Tāpēc risinājums, kādu pašreiz redzu, ir operatīvs un rūpīgs situācijas izvērtējums un, ja nav citas valsts interesēm atbilstošākas iespējas, iestādes reorganizācija līdz gada beigām", skaidro Sprūdžs.

Auniņa norāda, ka jaunieceltie valdes locekļi izvēlēti pēc viņu profesionalitātes un piemērotības veicamajam uzdevumam. Viziņš līdz šim vadījis "Autotransporta inspekciju un ieņēmis vadošus amatus vairākos uzņēmumos. Savukārt Lisovskim ir praktiskā darba pieredze gan Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, gan uzņēmējdarbībā.

Portāls "Pietiek.com" vēstīja, ka divi no trīs iepriekšējās "Vides projektu" valdes locekļiem bija ZZS pārstāvji – Avots ir Latvijas Zaļās partijas un bijis iepriekšējā vides ministra Raimonda Vējoņa ilggadējs padomnieks. Arī Jirgens ir Latvijas Zaļās partijas biedrs, kurš arī ir regulārs ZZS ziedotājs.

Viziņš savukārt ir ZRP Ētikas komisijas vadītājs, viņam ir politologa izglītība. Lisovskis Saeimas vēlēšanās ar 23. numuru kandidēja no ZRP saraksta Vidzemē. Viņš ir uzņēmējs ar ekonomista izglītību, informē "Pietiek.com".

Sprūdžs portālam noliedza, ka politiskā piederība bijis kritērijs abu iecelšanai. Jautājums neesot bijis atliekams, jo līdzšinējai valdei beidzies pilnvaru termiņš un pēc vairāku kandidātu izvērtēšanas ministrs nolēmis tās sastāvu samazināt, virzot Viziņu un Lisovski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!