Foto: LETA
Bijušajam Ungārijas nacionālās aviokompānijas "Malev" ģenerāldirektoram Martinam Gausam ir reālākās iespējas kļūt par Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" vadītāju, norādīja tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs, kurš ir viens no dalībniekiem komisijā, kas meklēja kandidātus "airBaltic" vadītāja amatam.

Viņš pastāstīja, ka komisija "airBaltic" vadītāja amatam vērtējusi tuvu pie desmit kandidatūrām, taču izkristalizējušās ir trīs, tostarp Gauss. "Fināla trijnieks ir skaidrs, un, protams, manas simpātijas neapšaubāmi pieder Martinam Gausam," sacīja Štokenbergs.

Uz jautājumu, kas ir pārējie divi kandidāti, viņš atbildēja, ka viņi ir Skandināvijas pilsoņi, taču "ir vērts runāt par to cilvēku, kuram ir reālas iespējas uzvarēt konkursā".

Ministrs atgādināja premjera Valda Dombrovska iepriekš izvirzīto principu, ka šim amatam vajadzētu pieaicināt starptautiski atzītu autoritāti, un Gauss "ir izdarījis daudz savā dzīvē".

"Es tur biju iesaistīts tiktāl, cik mēs mēģinājām atrast cilvēkus, kas varētu pretendēt uz šo amatu. Ticiet man, tas nav viegli, jo ikviens labs menedžeris jau ir kādā esošā komandā. Nu tad vajadzēja iesaistīt plašu paziņu loku starptautiskajās instancēs, lai mēs vispār tiktu pie kaut cik cienījama kandidāta," klāstīja Štokenbergs.

Par Gausa priekšrocībām ministrs minēja to, ka viņš nācis no pilotu vidus, saprot, ko nozīmē personāla dzīve, un "Malev" izgājis cauri līdzīgām problēmām, kādas bija "airBaltic".

Lai arī Štokenbergs kā atbilstošāko uzskata Gausu un padomei tiks piedāvāts viens kandidāts, ministrs uzskata, ka ir svarīgi, ko domā arī citi komisijas pārstāvji, kuri ir no Satiksmes ministrijas, premjera biroja un valdības piesaistītā konsultanta "Prudentia".

Jau vēstīts, ka "airBaltic" vadītāju plānots iecelt piektdien.

"airBaltic" akcionāri 4.oktobrī iecēla padomi jaunā sastāvā, tostarp palielinot padomes locekļu skaitu līdz sešiem. Savukārt jaunais aviokompānijas valdes vadītājs vēl netika iecelts. Pagaidām kompānijas valdē strādā Laila Odiņa un Vitolds Jakovļevs. Komercreģistrā izmaiņas " airBaltic" valdes un padomes sastāvā reģistrētas 14.oktobrī.

Kompānija "airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!