Foto: LETA
Jūrmalas pilsētas tiesa otrdien atzina par prettiesiskām tiesu izpildītāja Ulda Zepa darbības attiecībā uz Ķemeru sanatorijas kompleksa izsoli, informēja tiesā.

Kā ziņots, ar sūdzību par Zepa rīcību tiesā vērsās SIA "Arhiidea", līdz ar to viņu pieteikums tika apmierināts. Šis lēmums gan vēl desmit dienu laikā ir pārsūdzams Rīgas apgabaltiesā.

Šodien paredzētā Ķemeru sanatorijas kompleksa izsole ir atcelta, līdz stājas spēkā tiesas nolēmums "Arhiidea" sūdzībā par Zepa rīcību saistībā ar izsoli. "Arhiidea" valdes priekšsēdētājs Ēriks Grūbe iepriekš skaidroja, ka uzņēmumam ir šaubas par īpašuma novērtējumu un apjomu, piemēram, poliklīnika ir nodegusi, bet vērtējums sagatavots tad, kad tā vēl nebija nodegusi. Tāpat ir jautājumi par nekustamo mantu - kura ir piederīga objektam un kura nav.

Jau ziņots, ka tieši pēc "Arhiidea" pieteikuma tiesā tika ierosināta Ķemeru sanatorijas investora SIA "Ominasis Latvia" maksātnespējas procesa lieta, savukārt 1.martā Jūrmalas pilsētas tiesa "Ominasis Latvia" pasludināja par maksātnespējīgu.

Grūbe pēc lēmuma norādīja, ka "Arhiidea" ir gandarīti par tiesu izpildītāja bezatbildīgās rīcības Ķemeru sanatorijā apturēšanu. "Kā arhitekti, kuri daudzus gadus esam veltījuši Ķemeru sanatorijas atjaunošanai, mēs esam gandarīti par Jūrmalas tiesas lēmumu atzīt tiesu izpildītāja izsludināto "Ominasis Latvia" īpašumu izsoli par prettiesisku un atcelt to," norādīja Grūbe.

Viņš pauda cerību, ka pēc iespējas tuvākā nākotnē maksātnespējas administratoram un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai kopīgiem spēkiem izdosies atrast ieinteresētu investoru, kurš spēs atjaunot Ķemeru sanatorijas vēsturiskās ēkas. Grūbe piebilda, ka līdzšinējā tiesu izpildītāja rīcība jeb precīzāk bezdarbība neesot liecinājusi par ieinteresētību nozīmīgā objekta saglabāšanā.

Pēc viņa teiktā, jau pirms "Ominasis Latvia" maksātnespējas pasludināšanas "Arhiidea" pārstāvji pārliecinājās par tā brīža ēkas pārvaldnieka - tiesu izpildītāja - nolaidību. Pēc maksātnespējas pasludināšanas, apsekojot Ķemeru sanatorijas galveno ēku, "Arhiidea" pārstāvji konstatēja, ka ēkai ir atslēgta apkure, elektrība un tajā lielā daudzumā iekļūst lietus ūdens. Uzņēmums "nekavējoties iesaistījās un dienas laikā izdarīja visu iespējamo, lai apturētu postījumu tālāku izplatīšanos", sastādot plānu, kā samazināt jau radušos zaudējumus.

"Arhiidea" arī konstatēja, ka no restaurētā salona ir pazudušas trīs vērtīgas lustras, pilnībā ir iztukšota bibliotēka, pazudušas mēbeles un klavieres, kā arī citas ar sanatoriju saistītas vērtības. Kā vēlāk noskaidrojās, Zeps no restauratora bija izņēmis arī ļoti vērtīgas, sanatorijai piederīgas vecmeistaru gleznas. Grūbe norādījis, ka patlaban šīs vērtības atrodas trešās personas rokās un nav zināms, vai izdosies tās atgūt. Turklāt tiesu izpildītājs tās nebija plānojis pārdot izsolē.

"Arhiidea" pieprasīja "Ominasis Latvia" maksātnespēju pēc tam, kad ilgstoši netika apmaksāti rēķini par paveiktajiem projektēšanas, izpētes un uzraudzības darbiem. Kopējais "Arhiidea" prasību apjoms pret "Ominasis Latvia" ir vairāk nekā 300 000 latu. Savukārt prasību tiesā par tiesu izpildītāja izsludinātās izsoles prettiesiskumu un atlikšanu "Arhiidea" iesniedza, jo tiesu izpildītājs atteicās veikt nekustamo īpašumu apraksti, kas ļautu konstatēt, kāda kustamā manta iekļaujama nekustamā īpašuma sastāvā un pārdodama kopā ar to.

Arī "Ominasis Latvia" maksātnespējas procesa administrators Ainars Kreics iepriekš norādīja, ka īpašuma stāvoklis, kas konstatēts tūlīt pēc maksātnespējas pasludināšanas, ir ļoti slikts un viņu šokējis. "Apsekojot ēkas, tika konstatēti būtiski postījumi - izzagtas komunikāciju instalācijas, ledus gan pagrabā, gan uz sienām, kā arī ēkas nav iekonservētas un pakļautas laika apstākļu negatīvajai ietekmei," izteicās Kreics.

Jau ziņots, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pagājušajā nedēļā bija nosūtījis vēstuli tieslietu ministram Jānim Bordānam (VL-TB/LNNK) ar aicinājumu pievērst uzmanību Ķemeru sanatorijas kompleksa izsolei.

"Ņemot vērā, ka Tieslietu ministrija (TM) ir vadošā valsts pārvaldes iestāde tieslietu nozarē, kā arī Tiesu izpildītāja likumā noteikto tieslietu ministra un TM kompetenci, ekonomikas ministrs šonedēļ ir nosūtījis vēstuli tieslietu ministram ar lūgumu savas kompetences robežās pievērst īpašu uzmanību tiesu izpildītāja tiesiskai rīcībai, nodrošinot sanatorijas "Ķemeri" izsoli vai citus ar šo objektu saistītus procesus, ņemot vērā valsts intereses un šī objekta kultūrvēsturisko nozīmīgumu," teica ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.

Savukārt Saeimas Pieprasījumu komisija 4.aprīlī nolēma rakstīt vēstuli ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un Bordānam, lai aicinātu viņus piedalīties rītdienas, 10.aprīļa, komisijas sēdē, kurā tiks skatīts jautājums saistībā ar "Ominasis Latvia" pasludināto maksātnespēju. Bordāna padomnieks Jānis Tomels aģentūrai LETA apstiprināja, ka ministrs sēdē piedalīsies.

Jau ziņots, ka Ķemeru sanatorijas kompleksu iecerēts pārdot izsolē, nosakot sākumcenu 3,7 miljonu latu apmērā. "Ominasis Latvia" piederošo izsolāmo mantu veido vairākas daļas, bet tās plānots pārdot kā vienu izsoles priekšmetu. Izsole tiek rīkota piedzinēju "Arhiidea", SIA "BT projekts", SIA "IAT Cityco", Privatizācijas aģentūras un SIA "Savant" interesēs.

Ķemeru sanatorijas privatizācijas process ilga vairāk nekā desmit gadus. Sanatorijas privatizācijas noteikumi pieņemti 1995.gadā, un tie paredzēja, ka desmit gadus no "Ķemeru" ēkas nodošanas ekspluatācijā jāsaglabā objekta darbības profils - kūrorta ārstnieciski profilaktiskā darbība, rehabilitācija, medicīniskie un atpūtas pakalpojumi.

2010.gada septembrī Jūrmalas pilsētas dome noslēdza sadarbības līgumu ar "Ominasis Latvija", bet vēlāk no tā vienpusēji atkāpās, jo uzņēmums nepildīja neskaitāmos solījumus pabeigt sanatorijas rekonstrukciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!