Foto: Reuters/Scanpix

Vidzemes rajona tiesā Madonā iesniegts lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) "VAKS" maksātnespējas pieteikums, liecina Maksātnespējas administrācijas publiskotā informācija.

Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsusies būvkompānija "Preiss būve".

Kompānijas maksātnespējas procesa administratora pretendente ir Oksana Pulle-Čižova.

Tiesa "VAKS" maksātnespējas pieteikumu plāno skatīt šogad 28. maijā.

"VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai teica, ka "Preiss būve" apņēmās uzbūvēt kooperatīvam graudu elevatoru Valmierā, taču 2016. gadā sākto investīciju projektu tā arī nav pabeigusi, jo, pēc "Preiss būves" skaidrotā, pietrūcis celtniecības materiālu. Tādējādi "VAKS" uzņēmumam piemēroja soda naudu par līgumsaistību nepildīšanu. "Viņi vēlas, lai mēs samaksājam visu summu par objektu, arī par viņu savlaicīgi nepadarītajiem darbiem, bet mēs tam nepiekrītam," viņš sacīja, norādot, ka graudu elevators joprojām nav darba kārtībā.

Jansons gan nenosauca summu, par kādu radies strīds, taču norādīja, ka tā nepārsniedz "VAKS" mēneša peļņu.

Viņš arī uzsvēra, ka "VAKS" nav maksātnespējas pazīmju un kooperatīvs plāno turpināt darbību ierastajā režīmā.

Jansons atzina, ka kooperatīva saimnieciskās darbības vēsturē attiecīgā situācija ir nebijis precedents, līdz ar to vēl nav nolemts, kāda būs tālākā rīcība, lai strīdu atrisinātu. "Vērtēsim visas tālākās rīcības iespējas, kā šo lietu risināt, tostarp vai vērsties pret viņiem tiesā par goda un cieņas aizskaršanu, jo mēs esam starptautiski atpazīstams kooperatīvs," sacīja kooperatīva vadītājs.

Ar "Preiss būve" pārstāvjiem līdz šim nav izdevies sazināties.

Jau vēstīts, ka "VAKS" apgrozījums pērn bija 62,102 miljoni eiro, bet peļņa - 1,387 miljoni eiro.

"VAKS" pamatdarbības vieta ir Valmierā, bet kooperatīvam ir trīs pastāvīgi strādājošas struktūrvienības - Varakļānos, Gulbenes novada Beļavā un Burtnieku novada Matīšos. Kooperatīvam pieder 100% daļu SIA "Lauce", kā arī 1,87% daļu rūpnīcā "Latvijas piens". Kooperatīva mērķis ir sniegt pakalpojumus lauksaimniecības produktu ražotājiem, konsultācijas, kā arī apmierināt citas kooperatīva biedru vajadzības.

Savukārt "Preiss būve" apgrozījums 2017. gadā bija 5,938 miljoni eiro, bet peļņa - 103 424 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.

"Preiss Būve" kopš 2002. gada nodarbojas ar žogu un vārtu tirdzniecību, veic industriālo celtniecības un graudu iekārtu objektu celtniecību, kā arī sniedz montāžas un servisa pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!