Foto: Publicitātes foto

AS "Ventspils nafta" (VN) lielākais līdzīpašnieks - "Vitol" grupai piederoša holdinga sabiedrība "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" - vēlas iegūt vairāk nekā 90% VN akciju, liecina VN paziņojums biržā.

Kā informēja VN komunikācijas konsultante Elīna Dobulāne, VN saņēmusi informāciju, ka Kiprā reģistrēta kompānija "Euromin Holdings (Cyprus) Limited", kurai patlaban pieder nepilni 50% VN akciju, sākusi sarunas ar AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) par LNT 43,25% līdzdalības akciju kompānijā VN iegādi.

Par šādām sarunām informācija saņemta no "Euromin Holdings (Cyprus) Limited".

Svētdien Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" vēstī, ka pēdējā gada laikā pieklusuši strīdi starp VN un saistīto uzņēmumu akcionāriem. Tāpat vasarā izbeigtas VN daļēji piederošās „Latvijas Kuģniecības” (LK) meitas kompāniju tiesvedības pret bijušajiem LK darbiniekiem. Anglijas tiesā prasība tikusi vērsta arī pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, prasot arestēt viņam it kā slēpti piederošo manu 135 miljonu dolāru vērtībā. Daudzajās tiesās jūlijā tika panākts izlīgums, norāda "de facto".

Savukārt šonedēļ Lemberga tiesas prāvā cietušā pārstāvis Gatis Dirnēns nācis klajā ar informāciju, ka LNT piederošo VN akciju pārdošana notikšot otrdien. Tiesā ticis izteikts lūgums steidzami uzlikt arestu ar šo darījumu saistītajām akcijām.

„T2 Terminal” (iepriekš „Man-tess”) advokāts Dirnēns paudis, ka akciju pārdošana var būtiski samazināt LNT un tā īpašnieku aktīvu vērtību. Tādēļ varot rasties situācija, ka Lemberga prāvas beigās var nebūt manta, ko vajadzības gadījumā konfiscēt. Tomēr tiesa šai lietai steidzamības kārtā nav pievērsusies, dodot pusēm laiku iepazīties, ziņo raidījums.

Piektdien, 10. septembrī, kad “de facto” rīcībā nonākusi informācija par iespējamo darījumu, Ģenerālprokuratūra neesot bijusi gatava komentēt darījuma ietekmi uz Lemberga kriminālprocesu. Nākamā tiesas sēde paredzēta pēc divām nedēļām. Tad darījums jau varot būt noslēdzies.

Tiesā raidījumam norādīts, ka akciju pārdošana tiesai būtu jāvērtē. Vienlaikus minēts, ka LNT piederošās VN akcijas nav arestētas. Tās bijušas arestētas īsu brīdi, bet tagad aresti skar tikai “Ventbunkera” akcijas un arī tikai tās, kas, iespējams, pieder Lembergam.

Līdz ar to raidījums vēstī, ka, iespējams, darījums noslēgsies jau nākamnedēļ. VN 49,98% akciju īpašnieks “Vitol” varētu iegūt “Latvijas naftas tranzītam” (LNT) piederošos 43,25% VN akciju.

Kā ziņots, "Vitol" grupai piederoša holdinga sabiedrība "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ar 49,98% ir VN lielākā akcionāre. Otrs lielākais īpašnieks ir naftas produktu pārkraušanas termināļa "Ventbunkers" meitaskompānija LNT ar 43,25% akciju, teikts kompānijas mājaslapā.

VN un tās meitassabiedrību neto peļņa šī gada pirmajā pusgadā bija 21,22 miljoni eiro, savukārt konsolidētie ieņēmumi pieauga par 7,6% līdz 95,66 miljoniem eiro. Pērn analoģiskā laika periodā neto peļņa bija 4,35 miljoni eiro.

Bruto peļņa pirmajā pusgadā palielinājās par 21,7% līdz 27,58 miljoniem eiro.

Pērn VN un tās meitassabiedrību neto apgrozījums samazinājās par 3% līdz 161,87 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2013.gadu, kad apgrozījums bija 166,73 miljoni eiro. Savukārt neto zaudējumi saruka līdz 13,98 miljoniem eiro. Koncerna bruto peļņa palielinājās par 2,7% no 41,45 miljoniem eiro līdz 42,56 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!