Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien, 17. septembrī, "Vitol" grupa iegādājusies AS "Latvijas Naftas tranzītam" piederošos 43,25% akciju, liecina paziņojums biržā "Nasdaq OMX Riga".

Akcijas pārdotas par cenu 1,77 eiro, bet to skaits ir 45 190 423, tādējādi darījuma kopējā summa ir 79,99 miljoni eiro.

Akcijas iegādājies "Vitol" grupai piederošais Kiprā reģistrētais uzņēmums "Euromin Holdings Limited", kam jau līdz šim bija lielākais "Ventspils naftas" akcionārs. Tādējādi pēc darījuma "Vitol" kontrolēs 93,24% no koncerna kopējā balsstiesīgo akciju kopskaita.

"Delfi", atsaucoties uz LTV raidījumu "de facto" jau vēstīja, ka darījums varētu būt saistīts ar tā saukto Lemberga prāvu. Kā zināms Ventspils mēra Aivara Lemberga vārds tiek saistīts ar "Ventspils naftu" (VN) un cīņu par ietekmi tajā. "de facto" atzīmē, ka pēdējā gada laikā pieklusuši strīdi starp VN un saistīto uzņēmumu akcionāriem. Tāpat vasarā izbeigtas VN daļēji piederošās "Latvijas Kuģniecības" (LK) meitas kompāniju tiesvedības pret bijušajiem LK darbiniekiem. Anglijas tiesā prasība tikusi vērsta arī pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, prasot arestēt viņam it kā slēpti piederošo manu 135 miljonu dolāru vērtībā, vēstīja "de facto".

Savukārt aizvadītajā nedēļā Lemberga tiesas prāvā cietušā pārstāvis Gatis Dirnēns nāca klajā ar informāciju, ka LNT piederošo VN akciju pārdošana notikšot otrdien. Tiesā ticis izteikts lūgums steidzami uzlikt arestu ar šo darījumu saistītajām akcijām.

"T2 Terminal" (iepriekš "Man-tess") advokāts Dirnēns paudis, ka akciju pārdošana var būtiski samazināt LNT un tā īpašnieku aktīvu vērtību. Tādēļ varot rasties situācija, ka Lemberga prāvas beigās var nebūt manta, ko vajadzības gadījumā konfiscēt. Tomēr tiesa šai lietai steidzamības kārtā nav pievērsusies, dodot pusēm laiku iepazīties, ziņoja raidījums.

Tiesā raidījumam norādīts, ka akciju pārdošana tiesai būtu jāvērtē. Vienlaikus minēts, ka LNT piederošās VN akcijas nav arestētas. Tās bijušas arestētas īsu brīdi, bet tagad aresti skar tikai "Ventbunkera" akcijas un arī tikai tās, kas, iespējams, pieder Lembergam.

VN un tās meitassabiedrību neto peļņa šī gada pirmajā pusgadā bija 21,22 miljoni eiro, savukārt konsolidētie ieņēmumi pieauga par 7,6% līdz 95,66 miljoniem eiro, iepriekš ziņoja aģentūra LETA. Pērn analoģiskā laika periodā neto peļņa bija 4,35 miljoni eiro.

Bruto peļņa pirmajā pusgadā palielinājās par 21,7% līdz 27,58 miljoniem eiro.

Pērn VN un tās meitassabiedrību neto apgrozījums samazinājās par 3% līdz 161,87 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2013. gadu, kad apgrozījums bija 166,73 miljoni eiro. Savukārt neto zaudējumi saruka līdz 13,98 miljoniem eiro. Koncerna bruto peļņa palielinājās par 2,7% no 41,45 miljoniem eiro līdz 42,56 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!