Foto: Publicitātes foto

Aukstuma dēļ jūnija sākumā ūdeļu mazuļu bojāeja zvēraudzētavai AS "Grobiņa" radījusi zaudējumus gandrīz 5000 eiro apmērā, atklāja uzņēmuma "Grobiņa" padomes locekle Argita Jaunsleine.

Viņa norādīja, ka saskaņā ar uzņēmuma grāmatvedības datiem viena ūdeļu mazuļa pašizmaksa ir 10,19 eiro, kas kopā, ņemot vērā bojāgājušo mazuļu skaitu - 472, veido 4809,68 eiro.

Šāda summa jūnija sākumā tika norādīta pretenzijā par zaudējumu atlīdzināšanu pakaišu piegādātājai SIA "Daibi", kura nebija veikusi laicīgu pakaišu piegādi. "Jau jūnija sākumā nekavējoties pakaišu piegādātājam tika iesniegta pretenzija ar zaudējumu aprēķinu 4809,68 eiro apmērā, kā arī tuvākā laikā tiks sniegta prasība tiesā," teica Jaunsleine.

Viņa arī atzīmēja, ka uzņēmums no savas puses darīja visu iespējamo, siltinot migas ar saimniecības rīcībā esošajiem salmiem. Tomēr vajadzīgo skaidu trūkums kopā ar aukstajām naktīm no 6.jūnija līdz 7.jūnijam radīja nelabvēlīgas sekas gan uzņēmumam "Grobiņa", gan arī piegādātājam "Daibi", kuram šobrīd būs jāuzņemas materiāla atbildība par saimniecībai radītajiem zaudējumiem.

Jaunsleine informēja, ka bojāgājušās ūdeles nebija apdrošinātas, jo ūdeļu mazuļus apdrošina, sākot ar 1.jūliju, kad tie ir sasnieguši zināmu vecumu. Bojāgājušie mazuļi bijuši trīs līdz četras nedēļas veci. Saskaņā ar uzņēmuma plānu un biznesa specifiku ūdeles bija paredzēts audzēt no maija sākuma līdz novembra beigām.

Uzņēmuma "Grobiņa" abās fermās, no kurām viena atrodas Grobiņas novada Dubeņu pagastā, bet otra - Pāvilostas novada Vērgales pagastā, kopumā tiek audzētas 165 000 ūdeles.

Kā ziņots, vienā no Latvijas lielākajām zvēraudzētavām AS "Grobiņa" aukstuma dēļ bojā gājuši 472 ūdeļu mazuļi. Izmeklēšanā iesaistījusies policija, kā arī Pārtikas un veterinārais dienests, kas lietu par ūdeļu mazuļu bojāejas gadījumu zvēraudzētavā "Grobiņa" skatīs 24.jūlijā.

Savukārt Latvijas Zvēraudzētāju asociācija (LZAA) 16.jūlijā ir sasaukusi biedru ārkārtas sanāksmi, lai izvērtētu ūdeļu mazuļu bojāejas gadījumu zvēraudzētavā "Grobiņa"

Jau vēstīts, ka uzņēmums "Grobiņa" pagājušajā gadā strādājis ar 2,879 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 23% mazāk nekā 3,722 miljoni eiro iepriekšējā gadā. Savukārt zaudējumi ir 1,657 miljoni eiro salīdzinājumā ar 783 420 eiro peļņu iepriekšējā gadā.

2014.gadā tika realizētas 94 849 ūdeļu ādas par vidējo cenu 28,39 eiro par vienu ādu, kas pārsniedza Somijas izsoļu namā ūdeļādu vidējo izsoles realizācijas cenu un tomēr bija zemāka par produkcijas pašizmaksu.

Neraugoties uz globālo kažokādu cenu kritumu, "Grobiņa" pārskata periodā ir spējusi realizēt 2013.gadā aizsāktos investīciju projektus, kā rezultātā ilgtermiņa ieguldījumi uz 2014.gada beigām bija 15,223 miljoni eiro, kas ir par 6,022 miljoniem eiro vairāk, salīdzinot ar 2013.gadu. Pateicoties veiktajām investīcijām, 2014.gadā "Grobiņa" ir palielinājusi ražošanas apjomus, iegūstot 120 000 ūdeļādu.

"Grobiņa" ir viena no lielākajām kažokzvēru fermām Latvijā. Tās akcijas pieder vairākiem desmitiem akcionāru. Uzņēmumā audzē dažādu toņu ūdeles, sudrablapsas un polārlapsas. Pēdējos gados, ieviešot jaunu pirmapstrādes tehnoloģiju, "Grobiņa" panākusi kažokādu konkurētspēju Eiropas izsoļu namos un palielinātu interesi Krievijas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!