Foto: AFI

Daudziem Latvijas uzņēmēju projektiem jau Krievijas rubļa un Ukrainas grivnas svārstīgais kurss ir bijis ievērojams risks, bet tagad pieaugošais militārais konflikts Krimā situāciju ir padarījusi kritisku, otrdien raksta "Dienas Bizenss".

Zivrūpniecības uzņēmuma SIA "Karavela" mārketinga direktors un līdzīpašnieks Jānis Endele atzīst, ka Krievijas rubļa vērtības samazināšanās ietekmē arī viņa pārstāvēto uzņēmumu, kā arī ikvienu eksportētāju jebkurā citā nozarē, kas savu produkciju realizē Krievijas tirgū.

"Mēs varam tikai noskatīties šajās titānu cīņās. Kad tās noslēgsies, tad varēsim vērtēt notikušo un ko darīt tālāk," sacīja Endele.

Līdz pagājušajai nedēļai Karavela eksportējusi savu produkciju uz Ukrainu, bet tur valdošās nestabilitātes dēļ šonedēļ eksports uz šo valsti apstādināts.

Produkcijas uzkrājumus Ukrainā jau izveidojis Baltijā lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs AS "Latvijas balzams", savukārt AS "UPB" Ukrainā nav pārstāvniecības, taču ir līgums par sarežģītu inženiertehnisko risinājumu izstrādi kādā projektā Doņeckas reģionā.

"Mēs savu daļu izpildīsim, bet, vai projekts taps tālāk, to šobrīd pateikt nevar," norāda UPB valdes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns.

Komentējot iespējamo rubļa devalvāciju, Pīlēns norādīja, ka tas var ietekmēt būvmateriālu tirgu arī Latvijā, īpaši tas attiecas uz būvmateriālu ražotājiem, kuri eksportē uz Krieviju.

Arī LSEZ "Lauma Fabrics" Ukrainā realizē 6% no saražotās produkcijas. Jau no gada sākuma vērojams realizācijas apjoma samazinājums uz Ukrainu, norāda laikraksts.

"Delfi" jau ziņoja, ka pirmdien turpinājās militārā spriedze Ukrainā - Krievijas karavīri ir pārņēmuši vairumu Krimas pussalas militāri stratēģisko objektu, bet pasaulē turpinās politiski centieni novērst konfliktu un izdarīt spiedienu uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!