Foto: AFI

Uzņēmumu reģistra (UR) notārs otrdien nolēmis reģistrēt aizliegumu Komercreģistrā veikt ierakstu par Bertoltam Flikam piederošo "Baltijas Aviācijas sistēmu" (BAS) kapitāldaļu atsavinājumu, kas veikts, "Latvijas Krājbankai" realizējot komercķīlas, pastāstīja UR pārstāve Evija Ivdra.

Viņa norādīja, ka, izskatot 24.februārī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu, notārs nolēmis arī reģistrēt aizliegumu "Latvijas Krājbankai" izlietot minētās komercķīlas.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa pieņēma Flikam izdevīgu lēmumu, kas aptur viņam agrāk piederošo BAS nonākšanu pilnīgā "Latvijas Krājbankas" kontrolē.

Saskaņā ar medijiem izplatīto izpildu rakstu tiesa nolēma ierakstīt UR aizlieguma atzīmi – veikt ierakstus par Flikam piederošo BAS kapitāla daļu atsavinājumu, kā arī aizliegt "Latvijas Krājbankai" izlietot komercķīlas.

Tiesa nolēma arī aizliegt BAS jaunieceltajiem valdes locekļiem Jānim Bankovam un Edijam Ziediņam pieņemt būtiskus lēmumus, tostarp pieņemt darbā un atlaist darbiniekus, izsniegt un saņemt aizdevumus, dot garantijas un galvojumus, noslēgt civiltiesiskos darījumus, kas pārsniedz vienu tūkstoti latu, atteikties no prasības samazināt prasījumu apmēru un grozīt prasības, kas iesniegtas tiesā BAS vārdā, noslēgt izlīgumus tiesvedībās, kurās viena no pusēm ir BAS, atsaukt Latvijas tiesībsargājošajās iestādēs iesniegtos iesniegumus, dibināt jaunus uzņēmumus, uzņemties jaunas saistības BAS vārdā un atsavināt BAS piederošās kapitāla daļa, akcijas, vērtspapīrus, kustamo un nekustamo īpašumu.

Prasību tiesā iesniedzis Fliks un tā vērsta pret "Latvijas Krājbanku", tās meitasuzņēmumu "Atlantijas biroji" un šā uzņēmuma valdes locekļiem Ziediņu un Bankovu, auditorfirmu "KPMG Baltics" un tās pilnvaroto pārstāvi krājbankas maksātnespējas lietā Jāni Ozoliņu, kā arī Sandri Kārklīti un Unu Petrausku.

Pieteikumā tiesai lūgts pārtraukt valdījuma traucējumu, atzīt par spēkā neesošiem paziņojumus par komercķīlas tiesības izlietošanu, kā arī atzīt par spēkā neesošu dokumentu, kas nosaukts par dalībnieku reģistru.

Februāra sākumā "Atlantijas biroji" kļuva par BAS īpašniekiem, jo bija bažas par ķīlas vērtības samazināšanos.

Ziņots arī, ka Satiksmes ministrija (SM) 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% lidsabiedrības akciju. Akcijas iegādātas par to nominālvērtību – 224 453 latiem. Tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. "Latvijas Krājbankai" ieķīlātās akcijas ministrija iegādājās uz pirmpirkuma tiesību pamata. Savukārt BAS īpašumā, pēc SM sniegtās informācijas, joprojām ir viena "airBaltic" akcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!