Foto: DELFI

Vācijas pārtikas apriti uzraugošā kompetentā iestāde Latvijas ražotāja "Kuršu zeme" ražotajos liellopu gaļas konservos laboratoriski ir konstatējusi zirgu gaļu, liecina paziņojums Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā.

Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīcībā esošās informācijas SIA "Kuršu zeme" nav to uzņēmumu sarakstā, kuriem Latvijas kautuves ir piegādājušas zirgu gaļu. Taču pārbaudes vēl turpinoties.

PVD ceturtdien pārbaudīs uzņēmumu, lai noskaidrotu, kur iegūta konservos izmantotā zirgu gaļa un kādēļ šī informācija nav norādīta produktu marķējumā, kā arī uzdos uzņēmumam konkrēto produkta partiju atsaukt no tirdzniecības un pārmarķēt.

Tiks pārbaudīti arī cit "Kuržu zeme" ražotie produkti, kas satur liellopu gaļu.

Uzņēmums varēs turpināt savas produkcijas izplatīšanu, taču tam, pirms produktu laišanas tirdzniecībā, būs jāpierāda, ka tie nesatur zirgu gaļu vai arī produktu sastāvdaļu marķējumā jānorāda, ka tie satur zirgu gaļu.

"Lursoft" dati liecina, ka "Kuršu zeme" 2011.gadu noslēgusi ar 4 168 137 latu apgrozījumu un 56 068 latu peļņu. Uzņēmuma lielākās īpašnieces ir Ilze Graudiņa un Svetlana Volkoviča – katrai no viņām pieder 45% uzņēmuma kapitāla daļu. Savukārt 10% kapitāldaļu pieder Jānim Jakobovicam.

Eiropas Komisija ir uzdevusi visu dalībvalstu pārtikas apriti uzraugošajām iestādēm pārbaudīt DNS liellopu gaļu saturošiem produktiem, lai pārliecinātos, vai tie patiešām satur liellopu nevis zirgu gaļu.

Jau ziņots, ka trešdien pēcpusdienā PVD no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" ir saņēmis testēšanas pārskatus, kas apliecina, ka visos 10 PVD ņemtajos SIA "Forevers" ražotās produkcijas un izejvielu paraugos ir konstatēta zirga gaļa. Paraugi izmeklēti akreditētā Eurofins/GfA laboratorijā Vācijā.

Veicot pārbaudi gaļas pārstrādes uzņēmumā "Forevers", kuram SIA "Aibi" kautuve piegādājusi zirga gaļu, pavadzīmēs norādot, ka tā ir liellopu gaļa, PVD paņēma produktu paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai, lai noteiktu, vai tie satur zirga gaļu. SIA "Forevers" ražoto produktu marķējumā zirga gaļa kā sastāvdaļa nav minēta.

Produkti, kuros konstatēta zirga gaļa, gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA "Forevers" būs jāatsauc no tirdzniecības un jāpārmarķē.

Tikmēr, rūpējoties par pircēju drošību, šodien "Rimi" veikalos visā Latvijā un arī citos lielveikalu tīklos līdz turpmākajai informācijai tiek apturēta gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" produkcija, kuras sastāvā ir norādīts "liellopu gaļa".

Savukārt vairākas kautuves atzina, ka gaļas pārstrādes uzņēmumi dažādu apsvērumu dēļ nevēlas pieņemt zirga gaļu no kautuvēm, līdz ar to šī gaļa vienkārši tiek noformēta kā liellopu gaļa, un tā ir Latvijā vispārpieņemta prakse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!