Foto: LETA

Latvijas valdība meklē investoru šā gada janvārī pārņemtajai nacionālajai aviokompānijai "airBaltic".

Latvijas Satiksmes ministrija pirmdien laikraksta "Financial Times" Eiropas un Lielbritānijas izdevumos publicējusi sludinājumu, piedāvājot potenciālajiem investoriem līdz 1.novembrim izteikt piedāvājumus par "airBaltic" akciju iegādi.

Latvijas valdība investoriem piedāvā iegādāties aviokompānijā "airBaltic" līdz 50% mīnus vienu akciju.

Kā norādīja SM pārstāve Elīna Balgalve, atbildīgais par sludinājuma publicēšanu ir valdības piesaistītais konsultants "airBaltic" stratēģiskā investora meklējumiem - kompānija "Prudentia", kas atbildes sniegs vēlāk. Tāpat Balgalve atzina, ka valdībā par potenciālā investora piesaisti aviokompānijai spriedīs pēc tam, kad tiks apzināta situācija un noskaidrota potenciālo investoru interese.

Jau rakstīts, ka pagājušajā gadā "airBaltic" strādāja ar 83 miljonu zaudējumiem, savukārt ieņēmumi bija 228 miljoni latu. Pērn pārvadāti 3,35 miljoni pasažieru.

Šā gada pirmajā pusgadā zaudējumi sasniedza 23 miljonus latu, bet ieņēmumi - 104,7 miljonus latu. Pirmajā pusgadā kopumā pārvadāts 1,41 miljons pasažieru. Gadu paredzēts noslēgt ar 33 miljonu latu zaudējumiem, 220 miljonu latu apgrozījumu un aptuveni trīs miljoniem pārvadātu pasažieru. Savukārt pie peļņas iecerēts atgriezties 2014.gadā, īstenojot restrukturizācijas plānu "airBaltic ReShape".

"airBaltic" un "Bombardier Aerospace" 10.jūlijā paziņoja, ka ir parakstījuši nodomu protokolu par desmit "CS300" lidmašīnu iegādi un pirkuma tiesību saņemšanu vēl desmit "CS300" lidmašīnām par kopējo kataloga cenu 20 lidmašīnām 1,57 miljardu ASV dolāru (898 miljonu latu) apmērā.

Ilggadējais aviokompānijas vadītājs Bertolts Fliks darbu lidsabiedrībā pēc toreizējo akcionāru - Latvijas valsts un SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) - vienošanās pameta pērn rudenī, kad kļuva skaidrs, ka lidsabiedrības zaudējumi ir sasnieguši rekordapjomus. Par jauno "airBaltic" prezidentu tika izvēlēts Martins Gauss, kurš darbu sāka 1.novembrī.

Pērnā gada nogalē pēc AS "Latvijas Krājbanka" darbības apturēšanas Latvijas valsts no bankas pilnvarnieka par akciju nominālvērtību 224 000 latu iegādājās 47,2% "airBaltic" akciju, kuras bija ieķīlājis aviokompānijas privātais akcionārs BAS. Latvijas valsts savu rīcību skaidroja ar lidsabiedrības privāto akcionāru neizpildītajām saistībām. BAS īpašnieki bija Fliks un "Taurus Asset Management Fund Limited".

Šogad jūlija vidū "airBaltic" saistībā ar bijušā vadītāja un līdzīpašnieka Flika darbībām iesniedza prasību tiesā, lai no viņa kopumā piedzītu 70 miljonus latu. Prasība tiesā ir virs 20 miljoniem latu, bet no kompānijas, kurā apdrošināta Flika atbildība, tiek prasīti 50 miljoni latu.

"airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. "airBaltic" flotē ir 34 lidmašīnas - sešas "Boeing 737-500", astoņas "Boeing 737-300", divas "Boeing 757-200", desmit "Fokker 50" un astoņas "Bombardier Q400Next Gen".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!