Foto: F64

Valdība otrdienas vakarā pēc vairākas stundas ilgām diskusijām nolēma pieņemt "Prudentia" atrasto "airBaltic" investoru, žurnālistiem pēc valdības sēdes apliecināja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V).

Šis investors piesaistīts kā finanšu investors, un Satiksmes ministrijai (SM) uzdots divu gadu laikā atrast kompānijai stratēģisko investoru.

Saskaņā ar satiksmes ministra Anrija Matīsa teikto ( V) atrastais investors ir Vācijas uzņēmējs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess.

Paredzēts, ka Montāgs-Girmess "airBaltic" ieguldīs 52 miljonus eiro, bet no valsts puses kā Valsts kases aizdevums tiks nodrošināti 80 miljoni eiro. Girmesa uzņēmums iegūs 20% "airBaltic" akciju.

"Šis ir labākais no sliktajiem variantiem," atzina Matīss, piebilstot – ja valsts no šī investora atteiktos, citi iespējamie varianti draudētu ar Eiropas Komisijas pārmetumiem par valsts atbalstu. "Tā ir gan uzvara, gan zaudējums," darījumu vērtēja ministrs.

Komentējot drošības iestāžu atzinumus, Matīss norādīja, ka riski pastāv jebkurā gadījumā, bet SM uzdots nodrošināt to, lai akcionāru līgumā iespējamie drošības riski tiktu mazināti. Sīkāku informāciju par to, kas ir šie riski, viņš nesniedza.

Tāpat pagaidām nav skaidrs, vai un kā mainīsies Montāga-Girmesa prasītās privilēģijas par iespējām ietekmēt "airBaltic" valdes un padomes locekļu izvēli un konkrētu lidmašīnu iegādi. Pēc Matīsa teiktā, ministrija vēl strādās pie konkrētiem nosacījumiem.

Par valsts aizdevuma piešķiršanu būs jālemj Saeimai.

Jau vēstīts, ka valdība oktobra otrajā pusē nepieņēma gala lēmumu, jo ministriem bija nepieciešama papildu informācija "Prudentia" atrasto "airBaltic" investoru.

Matīss iepriekš neizslēdza iespēju par valsts ieguldījumu "airBaltic" gadījumā, ja aviokompānijai tiek piesaistīts investors. Viens no iespējamajiem variantiem varētu būt aizņēmums Valsts kasē.

"airBaltic" investora meklējumos piesaistītā "Prudentia" septembrī paziņoja, ka esot izdevies atrast finanšu investoru "airBaltic" no Rietumeiropas, kas ir gatavs ieguldīt aviokompānijā apmēram 50 miljonus eiro, savukārt valstij būtu jāiegulda 80 miljoni eiro.

Tāpat konsultants pauda - ja tuvākajā laikā līdzekļi netiks ieguldīti aviokompānijā, būs liels risks, ka tā nevarēs turpināt veikt maksājumus Kanādas ražotājam "Bombardier" par pasūtītajām lidmašīnām, tādējādi apdraudot līgumu un zaudējot naudu, kas ir samaksāta avansā.

Savukārt valdība pēc šiem paziņojumiem no konsultanta pakalpojumiem atteicās saistībā ar konfidencialitātes noteikumu pārkāpumiem.

Iepriekš izskanējis, ka atrastais investors ir Montāgs-Girmess, kurš varētu būt saistīts ar Krievijas kapitālu un uzņēmumiem, pret kuriem ir noteiktas Rietumu valstu sankcijas. Potenciālais ieguldītājs no Vācijas gan esot gatavs investēt "airBaltic" 50 miljonus eiro, vienlaikus sagaidot 80 miljonu eiro ieguldījumu no valsts, kā arī iespēju pārdot vairākas Krievijā ražotas lidmašīnas "Sukhoi Superjet".

"airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss iepriekš norādījis, ka aviokompānijā nākamajos piecos gados jāinvestē aptuveni 100 miljoni eiro.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Kompānijas lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!