Foto: LETA

Stikla šķiedras ražotāja "Valmieras stikla šķiedra" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 125,864 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 0,8% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt grupas peļņa pieaugusi par 81,2%, sasniedzot 8,641 miljonu eiro, liecina biržai "Nasdaq Riga" iesniegtais kompānijas gada pārskats.

Vienlaikus kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā atzīts, ka pērn "Valmieras stikla šķiedras" koncerns nav sasniedzis plānoto apgrozījuma un peļņas apmēru.

Kompānijas vadība skaidro, ka koncerna apgrozījumu 2017.gadā ietekmēja iepērkamo materiālu trūkums un novēlota stikla kausēšanas krāsns pilnas kapacitātes sasniegšana. "Kopumā plānotais apgrozījums tiktu sasniegts, ja būtu izpildījies ražošanas mērķis," teikts vadības ziņojumā.

Savukārt panākto peļņas pieaugumu kompānijas vadība skaidro ar labajiem pārdošanas rezultātiem, kā arī ar iekārtu pilnīgāku noslodzi un nepārtrauktu izmaksu vadīšanu. "Neraugoties uz to, budžeta mērķis nav pilnībā sasniegts," atzīts vadības ziņojumā.

Tajā pašā laikā grupas mātesuzņēmums "Valmieras stikla šķiedra" pērn strādāja ar 104,039 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 2,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieaugusi 2,2 reizes - līdz 5,415 miljoniem eiro.

Pēc kompānijas vadības vēstītā, 2017.gadā "Valmieras stikla šķiedras" ražotie produkti realizēti 46 pasaules valstīs, eksporta apmēram sasniedzot 97%. Galvenie produkcijas noieta tirgi joprojām bija Eiropas Savienības valstis (70%), Ziemeļamerika (10%) un NVS (4%).

No produktu segmentiem pārdošanas apmēri auguši E-stikla šķiedras izejmateriāliem un tehniskajiem audumiem ar termoizturību 600+°C, kā arī augsta SiO2 satura stikla šķiedras produktiem ar termoizturību 1000+°C. 2017.gadā šo produktu pārdošanas apmēri vidēji pieauga par 20% salīdzinājumā ar 2016.gadu.

Tāpat vadības ziņojumā minēts, ka 2017.gada investīcijas bija vērstas uz meitasuzņēmuma ASV rūpnīcas būvniecības otro kārtu - investīciju apmērs ASV rūpnīcas būvniecības otrajā kārtā pagājušā gada beigās sasniedza 75,2 miljonus eiro. Savukārt investīcijas uzņēmumos Latvijā un Apvienotajā Karalistē vairāk bija vērstas uz ieguldījumiem tehnikas uzturēšanas nodrošināšanai.

Kompānijas vadība arī informē, ka stikla kausēšanas ražotne ASV darbu sāka 2018.gada janvārī, kas ir sešas nedēļas vēlāk, nekā plānots. "Galvenais sarežģījumu iemesls bija ražošanas aprīkojuma imports," skaidrots vadības ziņojumā, piebilstot, ka ražošanas apmēri ASV rūpnīcā šobrīd pamazām pieaug un plānotā ražošanas jauda varētu tikt sasniegta 2018.gada trešā ceturkšņa sākumā, kas ir par 12 nedēļām vēlāk, nekā sākotnēji plānots.

Iepriekš "Valmieras stikla šķiedras" pārstāvji vēstīja, ka koncerns 2017.gadā plāno gūt peļņu 9,5-10 miljonu eiro apmērā, savukārt grupas apgrozījums varētu sasniegt 135-142 miljonus eiro.

2016.gadā "Valmieras stikla šķiedras" koncerns strādāja ar 124,814 miljonu eiro apgrozījumu un guva 4,769 miljonu eiro peļņu, bet koncerna mātesuzņēmuma apgrozījums 2016.gadā bija 101,413 miljoni eiro, savukārt peļņa - 2,44 miljoni eiro.

"Valmieras stikla šķiedras" koncernu veido "Valmieras stikla šķiedra" un trīs tās meitassabiedrības - "Valmiera Glass UK Ltd." Apvienotajā Karalistē, kā arī "Valmiera Glass USA Corp." un "Valmiera Glass USA Trading Corp" ASV. "Valmieras stikla šķiedras" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!