Foto: LETA
Saskaņā ar auditētajiem darbības rezultātiem "Valmiermuižas alus" darītavas apgrozījums pērn sasniedza 3,84 miljonus eiro, un tas ir par 13% lielāks nekā 2014. gadā, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāve Margrieta Akmens.

Savukārt peļņa pirms nodokļiem 2015. gadā bija par 3% lielāka, bet pēc nodokļu nomaksas par 15% mazāka nekā 2014. gadā. Nodokļos "Valmiermuižas alus" darītava pērn samaksājusi 747 596 eiro, bet peļņa, neskatoties uz prāvajiem ieguldījumiem, bija 265 tūkstoši eiro, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmums pavēstīja, ka alus darītavā pērn ieguldīti 1,2 miljoni eiro, un daļu projektu līdzfinansēja "Lauku atbalsta dienests". 1,1 miljons eiro ieguldīts portera alus receptes radīšanā un 0,33 litru tilpuma pildīšanas iekārtās, bezalkoholisko zelteru "Gardu Muti" darīšanā no Latvijas cidonijām un brūkleņu, kā arī Latvijas miežu iesala dzēriena "Zelta Zirgs" gatavošanā. Papildus tam veikti ieguldījumi jaunu alus garšu radīšanā - tostarp 50 tūkstoši eiro "Kokmuižas alus" eilu darīšanā, 30 tūksotši eiro degalus gatavošanā, kā arī alus darīšanā mazās partijās par godu īpašiem svētkiem – festivāliem un teātra izrādēm.

Neskatoties uz kopējā alus tirgus sarukumu, "Valmiermuižas alus" darītava izbrūvējusi un pārdevusi par 6% vairāk - 1 968 276 litrus alus, portālam "Delfi" norādīja Margrieta Akmens. Tostarp eksporta tirgos pārdots par 38% vairāk alus nekā gadu iepriekš. Pērn "Valmiermuižas alus" izbrūvētais tika eksportēts uz Igauniju, Lietuvu, Zviedriju un Šveici, un kopumā veidoja 2% no kopumā pārdotā alus.

Tāpat Akmens norādīja, ka ekskursijās pērn uzņemti 9 500 viesi, kas ir līdzīgi kā gadu iepriekš. Taču pērn viesi uzkavējušies ilgāk, apmeklējot arī "Valmiermuižas alus" restorānu līdzās alus darītavai. Viesu skaits audzis arī alus restorānā "Valmiermuižas vēstniecība" Rīgā, kuras šefpavārs Dzintars Kristovskis, izmantojot Latvijas pļavu un mežu veltes, rada īpašu piedāvājumu ar zīmolu "Zemes garša". Šis restorāns ar savu mūsdienu Latvijas virtuves piedāvājumu starptautiskas žūrijas vērtējumā atzīts kā 18. labākais restorāns Latvijā, uzsvēra uzņēmuma pārstāve.

Viņa pastāstīja, ka šogad alus piedāvājums, tajā skaitā eksporta tirgos, tiks papildināts ar nevainojamas kvalitātes "Valmiermuižas porteri". Eksporta apjomus plānots kāpināt līdz 3,5% no izbrūvētā. Tāpat tiks radītas jaunas alus garšas teātra izrādēm, pilsētu svētkiem, festivāliem un gadskārtām, un arī jauni '"eili" ar "Kokmuižas alus" zīmolu.

Īpaša izaugsme šogad sagaidāma abiem "Valmiermuižas alus" restorāniem Valmiermuižā un Rīgā. To šefpavāri radījuši un piedāvā īpašus ēdienus un uzkodas baudīšanai kopā tieši ar kādu no Valmiermuižas aliem, uzsvēra "Valmiermuižas alus" pārstāve. Tāpat uzsākta cieša sadarbība ar "LiveRiga" ārvalstu viesu uzņemšanā.

"Valmiermuižas alus" ir maza muižas alus darītava pie Valmieras, kuras mērķis ir attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā, lai atgrieztu alu uz svinību galda. Alus darītava tirgū ienāca 2009. gada pavasarī.

100% "Valmiermuižas alus" darītavas kapitāldaļu pieder SIA "Valmiermuižas ieguldījumu fonds", kas dibināts ar nolūku attīstīt "Valmiermuiža" zīmolu ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt Valmiermuižas alus eksportu. 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenvervaltungs AG" (ILAG) un 16% Vācijas uzņēmumam "Thinkflink GmbH".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!