Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts kase valsts aizdevumu un galvojumu kontekstā finanšu ministram Andrim Vilkam (V) iesniegusi informatīvo ziņojumu par Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") biznesa plānu, informēja Valsts kases preses sekretāre Elīna Krastiņa.

Ziņojums satur komercnoslēpumu un ir ierobežotas pieejamības informācija, tāpēc Valsts kase nevar izpaust ziņojuma saturu, atzīmēja Krastiņa.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis paskaidroja, ka tā ir ierasta kārtība, ka Valsts kase veic risku analīzi un iesniedz finanšu ministram informāciju par uzņēmumiem, ja tie ir saņēmuši aizdevumus vai galvojumus. Finanšu ministrs ar saņemto informāciju iepazīstas, pieņem zināšanai un nepieciešamības gadījumā rīkojas.

Kā ziņots, valdība ziemā lēma, ka nepieciešamības gadījumā "airBaltic" būs pieejams 25,4 miljonu latu aizņēmums no Valsts kases.

Ziemā valdībā izskatītais aviosabiedrības biznesa plāns paredz, ka "airBaltic" līdz 2016.gadam, samazinot izdevumus un palielinot ieņēmumus, veiks konsolidāciju par 330 miljoniem latu. Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss iepriekš teica, ka lielāko daļu no šīs summas veidos ieņēmumu palielināšana. Ieņēmumus var palielināt uz lidmašīnu piepildījuma rēķina, padarot efektīvāku maršrutu tīklu un cenu politiku, kā arī nodrošinoties pret degvielas riskiem.

Lidsabiedrības vadītājs Martins Gauss iepriekš informēja, ka zaudējumu apjoms šogad plānots 38 miljonu latu apmērā, savukārt 2013.gadā - 16 miljoni latu. 2011.gadā lidsabiedrība strādāja ar 77 miljoni latu zaudējumiem.

Lai veiktu finanšu uzlabojumus, ir izstrādāta 27 pasākumu programma. Tā ietver darbinieku skaita samazināšanu par 15% un labāku tranzītsavienojumu izveidi, lai pasažieriem samazinātu laiku, kas tiek pavadīts lidostā. Gauss skaidroja, ka būtisks solis būs flotes pilnīga atjaunošana sešu gadu periodā.

Kā ziņots, "airBaltic" šonedēļ paziņoja, ka aviokompānija izvēlējusies no Kanādas lidmašīnu ražotāja "Bombardier" iegādāties jaunas lidmašīnas. "airBaltic" parakstījis nodomu protokolu ar "Bombardier" par 20 "c-series" lidmašīnu piegādi.

Sākotnēji "airBaltic" darījumu finansēs pati, bet darījumā varētu tikt iesaistīts banku vai līzinga kompāniju finansējums.

Savukārt valdības piesaistītā konsultanta "airBaltic" stratēģiskā investora meklējumiem kompānijas "Prudentia" partneris un valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš iepriekš atzina, ka "airBaltic" plānotais jauno lidmašīnu pirkums no Kanādas ražotāja "Bombardier" uzlabos "airBaltic" izredzes sarunās ar investoriem.

Viņš atzīmēja, ka aviosabiedrībai "airBaltic" kā jebkurai lidsabiedrībai kvalitatīva un biznesa vajadzībām atbilstoša flote ir viens no svarīgākajiem aktīviem. Moderna un atbilstoši biznesa modelim veidota flote viennozīmīgi palielina aviosabiedrības vērtību un padara to interesantāku potenciālajiem investoriem, sacīja Krastiņš.

Krastiņš informēja, ka patlaban turpinās plānveidīgs "airBaltic" investora meklējumu process un tiek izskatīti visi aktīvo investoru piedāvājumi. Pēc plāna sarunām ar potenciālajiem investoriem vajadzētu noslēgties 2013.gadā.

"airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. "airBaltic" flotē ir 34 lidmašīnas - sešas "Boeing 737-500", astoņas "Boeing 737-300", divas "Boeing 757-200", desmit "Fokker 50" un astoņas "Bombardier Q400Next Gen".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!