Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nosūtījusi Centrālajai finanšu un līguma aģentūrai (CFLA) vēstuli, aicinot nepiešķirt Kohēzijas fonda līdzmaksājumu sadzīves atkritumu šķirošanas centra izveidei Stopiņu novadā, jo par projektu esot sniegta nepatiesa informācija, portālu "Delfi" informēja VARAM.

Ministrija izvērtējusi uzņēmumu "Ekodoktrīna" un "Getliņi Eko" sniegto informāciju un konstatējusi, ka "Ekodoktrīna" ir sniegusi nepatiesu apliecinājumu un apzināti maldinājusi vērtēšanas komisiju par īpašumtiesībām uz projektā plānoto zemesgabalu "Getliņi" Stopiņu novadā, poligona "Getliņi" teritorijā.

Fakti liecina, ka pērn 1.jūnijā īpašumtiesības uz šo zemesgabalu bija nostiprinātas uz pilnsabiedrības "Ekodoktorīna – Getliņi" vārda. Tādējādi zemesgabals, uz kura bija iecerēts veidot atkritumu šķirošanas poligonu, nebija SIA "Ekodoktorīna" īpašums. Tāpat projekta iesniedzējam nebija ilgtermiņa nomas tiesības, kā arī tiesības apbūvēt šos zemes gabalus, kur projektā paredzēti būvdarbi.

Nomas līgums starp "Getliņi EKO" un "Ekodoktrīnu" par šo zemesgabala noslēgts vēlāk – 7.novembrī.

Ņemot to vērā, VARAM uzskata, ka ir pietiekams pamats, lai atteiktu Kohēzijas fonda līdzmaksājumu par nepatiesas informācijas sniegšanu projekta iesniegšanas brīdī.

TV3 raidījums "Nekā Personīga" iepriekš pauda bažas, ka "Ekodoktrīnas" interešu lobēšana atkritumu biznesā Rīgā draud ar monopolu un paaugstinātu atkritumu tarifu iedzīvotājiem.

Saskaņā ar sniegto informāciju projekta mērķis ir izveidot ilgtspējīgu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā atbilstoši Rīgas pilsētas atkritumu apsaimniekošanas plānam 2006. līdz 2012.gadam, lai veicinātu materiālu otrreizēju izmantošanu un samazinātu poligonā apglabājamo atkritumu apmēru. Projekta realizāciju plānots pabeigt 2013.gadā.

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 9,5 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!