Foto: Publicitātes foto

SIA "Aerodium" līdzīpašnieks Ivars Beitāns ir atbildētājs tiesai nodotajā krimināllietā, kurā SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" valdes loceklis apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā no valsts aģentūras "Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra" (LIAA), taču viņš savu vainu noliedz.

Kā pastāstīja Beitāns, viņš nebija operatīvi informēts par šīs lietas virzību, taču zina par šo krimināllietu. Savu interešu pārstāvēšanu Beitāns uzticējis advokātam, jo starp LIAA un viņu vai ar viņu saistītiem uzņēmumiem sāktas jau vairākas tiesvedības, un to visu kopumā viņš uzskata par LIAA ģenerāldirektora Andra Ozola savulaik izvērstu nomelnošanas kampaņu.

"Uzskatu, ka, iespējams, arī šī lieta ir "no pirksta izzīsta", lai tikai nomelnotu mani un grautu mūsu reputāciju, lai gan vienu tiesu pret LIAA mēs jau vinnējām," pauda Beitāns.

Viņš informēja, ka pagājušā gada vasarā civillietā LIAA prasībā par 1 346 386 latu (1 915 746 eiro) zaudējumu atlīdzināšanu pret SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" līdzīpašniekiem un valdes locekļiem Kārli Marku, Reini Rūtentālu un Beitānu Rīgas apgabaltiesa noraidīja LIAA prasību un Beitāna gadījumā nosprieda piedzīt par labu atbildētājam 4749 latus (6757 eiro) šīs lietvedības izdevumus.

Beitāns pauda, ka neko jaunu pateikt nevarot, savu vainu neatzīst, bet par tiesvedībām medijiem komentējis jau agrāk, kad viņš bija teicis, ka tā ir LIAA vadības izrēķināšanās kampaņa, kurā izmantota arī apmelošana, un ka SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" būvētais Jelgavas vēja tunelis bija pabeigts un darbojās, taču projekts vairāku ārēju apstākļu dēļ cieta neveiksmi un tāpēc nesasniedza projektā plānotos rezultātus.

Iepriekš jau ziņots, ka Jelgavas vēja tunelis vairākkārt darbināts pārbaužu vai demonstrācijas nolūkiem, bet pēdējā vēja tuneļa darbināšanas reize bija saistīta ar aktiera Džekija Čana darbošanos un filmas "Ķīniešu zodiaks" epizodes filmēšanu. Patlaban no vēja tuneļa kompleksa SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" maksātnespējas procesa gaitā izsolē jau ir pārdots vēja ģenerators un tā aprīkojums, un Jelgavā atlikusi ir tikai vēja tuneļa ēka.

Kaut arī krimināllietā apsūdzība celta Beitānam, SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" ir četri līdzīpašnieki - 50% daļu īpašnieks Kārlis Markus, 37% daļu īpašnieks Ivars Beitāns, 10% daļu īpašnieks Ingus Augstkalns un 3% daļu īpašnieks Reinis Rūtentāls.

Viņi visi arī bijuši uzņēmuma valdes locekļi, kā arī iepriekš valdē darbojušies Juris Arbidāns un Rolands Brolišs.

Tiesai nodod lietu, kurā par krāpšanu lielā apmērā no LIAA apsūdzēts SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" valdes loceklis
Kā ziņots, Zemgales tiesas apgabala prokuratūra vakar tiesai nodevusi krimināllietu, kurā SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" valdes loceklis apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā no valsts aģentūras "Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra" (LIAA).

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga informēja, ka saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai LIAA un kāda firma, kuras valdes loceklis bija apsūdzētais vīrietis, noslēdza līgumu par projekta īstenošanu. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka firma ir SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs".

Projektā tika paredzēts izveidot gaisa sporta sertificēšanas centru. Šajā nolūkā bija jāuzbūvē ēka un jāiegādājas nepieciešamās iekārtas. Par nepieciešamo iekārtu piegādi tika parakstīts pirkuma līgums ar ārzemju kompāniju, kura pārstāvja paraksts uz līguma bija viltots. Apsūdzētais, parakstot līgumu, apzinājās, ka darījums nenotiks un nepieciešamo iekārtu ražošanu un piegādāšanu veiks cits uzņēmums. Turklāt apsūdzētais krāpšanas nolūkā pasūtīja šim uzņēmumam nepieciešamās iekārtas prototipu, apzinoties, ka ar šādu iekārtu nebūs iespējams realizēt projektu.

Realizējot projektu, apsūdzētais kā firmas valdes loceklis maldināja LIAA atbildīgās personas, kas veica projekta uzraudzību un pārbaudes, par projektā iegādāto iekārtu izcelsmi, ražošanas un piegādes apstākļiem. Turklāt apsūdzētais vīrietis apzināti veica izmaiņas tehniskajā projektā, sadalot objekta pieņemšanu-nodošanu ekspluatācijā divās kārtās, kas ļāva pēc objekta pirmās kārtas nodošanas iegūt no LIAA atbalsta finansējumu, paziņojumā presei norāda prokuratūra.

Pamatojoties uz iesniegto viltoto un nepatiesas ziņas saturošo informāciju, maldinot un izmantojot LIAA darbinieku uzticēšanos, projekta īstenošana tika atzīta par atbilstošu un izmaksāts atbalsta finansējums 1 346 386 latu (1 915 734 eiro) apmērā.

Lieta nodota izskatīšanai Jelgavas tiesai.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2007.gada rudenī tobrīd ar Ivaru Beitānu saistītās SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" paziņoja, ka Zemgales tehnoloģiskā parka teritorijā Jelgavā, Peldu ielā 4, 2008.gada augustā plānots atklāt "Gaisa sporta sertifikācijas centru", kurā būtu pieejams arī unikāls vēja tunelis.

2006.gada decembrī tika noslēgts līgums ar LIAA par 1,5 miljonu latu Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma atbalstu projekta īstenošanai. Projektu bija plānots pabeigt līdz 2008.gada 20.jūnijam. "Gaisa sporta sertifikācijas centra" projekta kopējās izmaksas bija plānotas 2,5 miljonu latu (3 557 179 eiro) apmērā.

2011.gada sākumā Finanšu ministrijaEiropas Savienības (ES) fondu vadošā iestāde uzdeva LIAA sākt Eiropas Savienības finansējuma atgūšanas procedūru no tobrīd SIA "Aerodium" līdzīpašniekam Beitānam daļēji piederošā uzņēmuma SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" 1,35 miljonu latu (1 920 876 eiro) apmērā, informēja FM pārstāve Agnese Beļkeviča.

Vairākas tiesvedības sākās pēc tam, kad LIAA konstatēja, ka uzņēmums esot nelietderīgi izlietojis Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu iecerētajai vēja tuneļa būvniecībai, un pieprasīja to atmaksāt. EM šo LIAA lēmumu atstāja negrozītu.

"Gaisa sporta sertifikācijas centram" līdz 2011.gada jūnijam bija jāatmaksā Valsts kasei 1 346 386 lati (1 915 734 eiro). Kā iepriekš pastāstīja "Gaisa sporta sertifikācijas centra" akcionārs Kārlis Markus, uzņēmums ir pasludināts par maksātnespējīgu.

Jau ziņots, ka pagājušā gada decembrī Zemgales apgabaltiesā tika pārsūdzēta tā dēvētā Jelgavas vēja tuneļa civillieta, kurā tiesa bija apmierinājusi LIAA prasību par 1,35 miljonu latu (1,92 miljonu eiro) atgūšanu no SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs". To atkārtoti skatīs Augstākā tiesa (AT).

Savukārt citā tiesvedībā Administratīvajā apgabaltiesā Rīgā tiek gatavots spriedums SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" prasībā pret Ekonomikas ministriju (EM), kurā lūgts atcelt EM lēmumu par 1,3 miljonu latu (1,85 miljonu eiro) atmaksāšanu valstij, norādīja apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa.

Šā gada februārī apgabaltiesai nebija iespējams sagatavot nolēmumu administratīvajā lietā sakarā ar tiesneses prombūtni, proti, darbnespēju.

Iepriekš jau ziņots, 2010.gada 7.jūnijā Ozols paziņoja, ka SIA "Aerodium" iesaistīts valsts līdzekļu izkrāpšanā un nesaskaņas "World Expo 2010" paviljona lietā izmantojis, lai šantažētu LIAA. Savukārt "Aerodium" vadītājs Ivars Beitāns apgalvoja, ka Ozols publiski izplata melīgu informāciju un tas esot veids, kā noslēpt vēl lielākas problēmas, kas ir saistītas ar Latvijas paviljonu izstādē "World Expo 2010". Pēc Beitāna vārdiem, Ozols pieprasījis kukuli un šai sarunai ir liecinieki. Ozols kategoriski noliedza, ka būtu ņēmis kukuli.

2012.gada aprīlī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs nolēma izbeigt kriminālprocesu par iespējamām pretlikumīgām Ozola darbībām saistībā ar Latvijas piedalīšanos "World EXPO 2010".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!