Foto: DELFI

Starp uzņēmumiem "Ventspils nafta termināls" (VNT) un "Ventbunkers" noslēgtā līguma termiņš beigsies 31.decembrī un šī līguma pagarināšana ir vitāla VNT darbībai, tādēļ "Ventspils nafta" (VN) oktobrī vēstulē par notiekošo paudusi savas bažas Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), liecina VN biržā sniegtais paziņojums.

Oktobra sākumā VNT oficiāli piedāvāja "Ventbunkeram" pagarināt līguma termiņu uz pieciem gadiem, taču līdz šim nav saņemta oficiāla atbilde, skaidro VN.

VN, kā arī "Vitol" un VTTI (VN un VNT lielākie akcionāri) augstākā līmeņa vadītāji Cīrihē ir tikušies ar Rūdolfu Meroni. Tikšanās laikā Meroni norādījis, ka atbilde par jauno līgumu varētu tikt sniegta novembra pirmspēdējā nedēļā, taču līguma termiņš nepārsniegs vienu gadu.

VN atzinīgi vērtē Meroni publiskajā telpā pausto apstiprinājumu par līguma pagarināšanu. Taču vienlaikus VN uzskata, ja ilguma termiņš nepārsniegs 12 mēnešus, tas VNT nesniegs pietiekamu stabilitāti ilgtermiņa investīciju programmas īstenošanai, kas nepieciešama, lai VNT un arī Ventspils ilgtermiņā būtu konkurētspējīga naftas tranzīta tirgū.

Kā skaidro VN, saskaņā ar līgumu "Ventbunkers" sniedz VNT pakalpojumus, kas nodrošina iespēju iekraut kravu kuģos.

Kā ziņots, iepriekš Ventspils ostas uzņēmums AS "Ventbunkers" izteica neizpratni par 11.novembrī Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas valdes priekšsēdētāja Aivara Lemberga publicēto negatīvo viedokli par pakalpojumu sniegšanas līgumu starp uzņēmumu "Ventbunkers" un "Ventspils nafta terminālu" (VNT).

Kā norāda "Ventbunkera" pārstāvji, publicētā informācija neatbilst patiesībai, jo tiekot plānots komplekso pakalpojumu sniegšanas līgumu noslēgt jaunā redakcijā tuvāko nedēļu laikā, nevis pārtraukt.

Par pakalpojumu savstarpēju sniegšanu domstarpības starp abiem uzņēmumiem nepastāvot, un patlaban notiek līguma noteikumu tehniska saskaņošana.

Lembergs norādīja, ka viņš savu viedokli jautājumā par savstarpējām biznesa attiecībām, kādas ir izveidojušās starp "Ventspils naftas" meitasuzņēmumu "Ventspils nafta termināls" un "Ventbunkeru", kā arī iespējamām ekonomiskām, sociālām un tiesiskām sekām, izteicis, pamatojoties uz "Ventspils naftas" 1.novembra vēstuli, kas adresēta Latvijas Ministru prezidentam, satiksmes ministram, ekonomikas ministram, kā arī divām vēstulēm, kuras adresētas Ventspils Brīvostas pārvaldei, kuras valdes priekšsēdētājs attiecīgi ir Lembergs.

"Līdz ar to bažas, kuras izteicu, un konsekvences, kādas var sekot, ir pamatotas ar konkrētiem rakstiskiem dokumentiem," uzsvēra Lembergs.

Par ietekmi "Ventbunkerā" jau gadiem ilgst strīdi. Kompānijas līdzīpašnieki tieši un pastarpināti ir Olafs Berķis, Oļegs Stepanovs, Igors Skoks, Genādijs Ševcovs un Lembergu ģimene, kuras aktīvu pārvaldību tiesa Lemberga krimināllietas ietvaros uzticējusi Meroni.

Lembergs uzskata, ka Meroni Latvijas valsts vārdā šobrīd "rīkojas ļaunprātīgi un atbalsta darbības, kas noved komersantus līdz bankrotam, tādējādi graujot Latvijas tautsaimniecību un palielinot bezdarbnieku skaitu, mazina valsts starptautisko konkurētspēju un draud ar liela mēroga tiesvedības procesiem".

Ilgstošo strīdu dēļ, lai apgrūtinātu konkurentu nonākšanu uzņēmumu vadībā, "Venbunkera" padome kopš šī gada pavasara tiek pārvēlēta pat astoņas reizes mēnesī, taču arvien tiek ievēlēti gandrīz vieni un tie paši padomes locekļi. Patlaban "Ventbunkera" padomes vadītājs ir Francs Harands, bet padomē strādā arī Gints Laiviņš-Laivenieks, Jānis Berķis, Mārtiņš Rībens, Ivars Landmanis un Jānis Gobiņš. Uzņēmuma valdi kopš janvāra vada Eva Ciniņa, kopš pavasara tajā strādā Sergejs Ševcovs, Edgars Čeporjus un Jānis Hāze, bet kopš septembra - Edgars Ciniņš.

"Ventspils naftai" pieder 51% VNT daļu, bet 49% daļu īpašniece ir kompānija "Eurotank Holding Sarl", kas ir daļa no starptautiskās termināļu kompānijas VTTI. Savukārt VTTI īpašnieces vienādās daļās ir "Vitol" grupa un Malaizijas kuģniecības kompānija MISC. Uzņēmuma pārvades institūcijās nav pārstāvju no LNT vai "Ventbunkera".

"Ventspils naftai" pieder arī 66% SIA "LatRosTrans" un 49,94% AS "Latvijas Kuģniecība" daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!