Foto: Publicitātes foto

Ventspils brīvostā noslēdzies projekts Ventspils ostas vides aizsardzības nodrošināšanai - pēc gandrīz divu gadu darba pabeigta ar naftas produktiem piesārņotā pirmā muliņa demontāža, informēja ostā.

Projekta realizācijas kopējās izmaksas bija aptuveni seši miljoni eiro, un darbus veica AS "LNK Industries".

Ventspils ostas pirmais muliņš naftas un naftas produktu pārkraušanai tika projektēts un celts no 1959. līdz 1961.gadam. Tā kopējais garums ir 300 metru, ieskaitot tauvošanās pāļus. Ilgās muliņa ekspluatācijas dēļ tā konstrukcijas bija sarūsējušas un vairs nevarēja pasargāt ostas ūdeņus no naftas produktu nokļūšanas tajos. Tādēļ arī tika pieņemts lēmums pārtraukt tā ekspluatāciju. Turklāt līdzās šim muliņam tika uzcelts kompānijas "Baltic Coal Terminal" ogļu muliņš. Tomēr pirmais naftas muliņš traucēja kuģiem pienākt pie ogļu muliņa no abām pusēm, tādēļ jauno hidrobūvi varēja izmantot tikai no vienas puses. 2013.gada februārī tika uzsākta šī muliņa demontāža.

"LNK Industries" valdes loceklis Jevgenijs Locovs skaidro, ka demontāžas darbi tika veikti, apvienojot un izmantojot pilnsabiedrības partneru peldošo un sauszemes tehniku, speciālistu un inženieru zināšanas un pieredzi. Demontāžas darbi uzsākti, demontējot galvas pāļa un starppāļa konstrukcijas. Naftas produktu lokalizāciju demontāžas darbu zonā realizēja sanācijas darbu profesionāļi.

Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis uzskata, ka pirmā naftas muliņa demontāža ir īpašs projekts, jo tā demontāža palīdzēja atrisināt uzreiz divus svarīgus jautājumus - likvidēt nopietnu ostas akvatorijas piesārņojuma ar naftas produktiem avotu un nodrošināt iespēju vienlaikus pietauvoties diviem kuģiem pie ogļu termināļa. Tas esot nozīmīgs solis Ventspils brīvostas ilgtspējas nodrošināšanā.

Projekta gaitā kopumā tika attīrīts nedaudz vairāk par 32000 kubikmetriem ar naftas produktiem piesārņotas grunts, pielietojot Latvijā speciāli šīm projektam izstrādātu mikrobioloģijas tehnoloģiju šāda veida piesārņojumu attīrīšanai. Tā ir Latvijā līdz šim lielākā ar naftas produktiem piesārņotas grunts attīrīšana.

Šim nolūkam projekta īstenotājs - personu apvienība "LNK Industries eko" - izveidoja B kategorijas bīstamo atkritumu pārstrādes poligonu, kas tika aprīkots ar modernām grunts un ūdens attīrīšanas iekārtām. Poligona vieta un iekārtu izvēle tika veidota tā, lai neradītu kaitējumu videi un apkārtējās teritorijas iedzīvotājiem. Pielietotās attīrīšanas iekārtas un tehnoloģijas nodrošināja, ka izmantotais mazgāšanas līdzeklis bioloģiski noārdās, turklāt notekūdeņu, kas rodas grunts mazgāšanas procesā, attīrīšana ir efektīvāka.

Projekta realizācijai tika izveidota pilnsabiedrība "LNK Industries eko", kuras sastāvā ietilpst holdinga "LNK Group" uzņēmumi "LNK Industries" un "Latvijas tilti", bīstamo atkritumu apsaimniekotāji un pārstrādātāji - SIA "Eko osta" un "BAO", kā arī vides sanācijas projektu vadības uzņēmums "Ambervivus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!