Foto: LETA
Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" mazākuma akcionāra "Baltijas aviācijas sistēmu" (BAS) maksātnespējas pieteicējs "Veriko" tiesā prasīs arī "airBaltic" maksātnespējas pasludināšanu, pirmdien BAS maksātnespējas lietas izskatīšanā atzina "Veriko" pārstāvis Raivo Sjademe.

Viņš sagatavoto "airBaltic" maksātnespējas pieteikumu lūdza pievienot BAS maksātnespējas lietai.

Sjademe sacīja, ka "airBaltic" maksātnespējas pieteikums vēl nav iesniegts. "Esam ceļā uz tiesu," viņš teica.

"Veriko" pārstāvis apgalvoja, ka "airBaltic" esot 500 tūkstošu latu parādsaistības pret "Veriko". Aviokompānijas pārstāvji gan vērsa tiesas uzmanību uz to, ka pieteikums neattiecas uz izskatāmo BAS maksātnespējas lietu, tādēļ tas tai nav pievienojams. Tiesa nolēma noraidīt lūgumu par "airBaltic" maksātnespējas pieteikuma pievienošanu BAS maksātnespējas lietai.

Tiesas sēdē pirmdien arī kļuva zināms, ka iemesls, kādēļ "Veriko" tiesā iesniedza BAS maksātnespējas pieteikumu, ir 3600 latu parāds par brokeru pakalpojumu sniegšanu. Iepriekšējā tiesas sēdē "airBaltic" pārstāvji pauda gatavību BAS parādu samaksāt. Pirmdien tiesas sēdē viņi atzina, ka parāds ir samaksāts. Sjademe savukārt, atsaucoties uz tiesai iesniegtajām konta izdrukām, norādīja, ka nekādas naudas summas uzņēmuma kontā nav ieskaitītas.

Sjademe tiesas sēdē arī sacīja, ka "Veriko" valdes loceklis Aivars Sjademe ir vērsies Ģenerālprokuratūrā, Valsts policijā un Valsts ieņēmumu dienestā par "airBaltic" iespējamo līdzekļu izsaimniekošanu. Advokāts pieļāva, ka iemesls, kādēļ "Veriko" aviokompānijas pārskaitītos naudas līdzekļus nav saņēmis, ir tas, ka tos tiesībsargājošās iestādes aizturējušas.

Pēc Sjademes teiktā, "airBaltic" ir valsts akciju sabiedrība, kas turklāt strādā ar zaudējumiem, un tā nedrīkst veikt ziedojumus vai dāvinājumus.

Tiesa pirmdien lēma arī par vairāku citu "Veriko" iesniegto dokumentu pievienošanu BAS maksātnespējas lietai. Lielāko daļu no sēdē izskatītajiem dokumentiem, tostarp izdrukas no publiskajiem reģistriem un pat vienošanos par "airBaltic" turpmāko pārvaldību un finansējumu, tiesa nolēma nepievienot lietai.

Tiesa BAS maksātnespējas lietā izsludināja pārtraukumu līdz trešdienai, 1.februārim.

Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesa 9.janvārī pēc uzņēmuma "Veriko" pieteikuma ierosināja BAS maksātnespējas lietu.

Sjademe iepriekš nevēlējās komentēt, kādēļ uzņēmums nolēmis prasīt tiesā uzņēmuma maksātnespējas procesa pasludināšanu. Savukārt BAS pārstāvji iesniegto maksātnespējas pieteikumu līdz šim nav komentējuši.

BAS reģistrēts 2008.gada 22.decembrī, un tā pamatkapitāls ir 19,3 miljoni latu. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Saskaņā ar "Lursoft" datiem "Veriko" reģistrēts 2007.gadā un nodarbojas ar tirgus un sabiedriskās domas izpēti. Tā vienīgais īpašnieks ir Luksemburgas uzņēmums "Serienne Services Group S.A.". Sjademe vēl pērn no 16.jūnija līdz 3.augustam bija "Veriko" vienīgais īpašnieks.

Ziņots arī, ka Satiksmes ministrija 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% "airBaltic" akciju un tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. Pēc Satiksmes ministrijas sniegtās informācijas, BAS īpašumā joprojām ir viena "airBaltic" akcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!