Foto: LETA

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) lūgusi Valsts darba inspekcijai (VDI) pastiprināt uzņēmuma uzraudzību, kā arī pēc iespējas plašāk runāt ar darbiniekiem un arodbiedrību, lai garantētu uzņēmuma "Liepājas Metalurgs" darbinieku tiesību ievērošanu no uzņēmuma vadības puses, portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrijā.

Pēc pirmajām ziņām par darbinieku aiziešanu no uzņēmuma uz savstarpējās vienošanās pamata, VDI pārstāvji uz "Liepājas Metalurgu" devās 24. un 25.aprīlī, lai pārbaudītu slēgtās vienošanās. Izvērtējot dokumentāciju, VDI konstatēja, ka uzņēmuma vadība, iespējams, pārkāpusi likumu, slēdzot vienošanos ar darbiniekiem un acīmredzot darbinieki nav informēti par savām darba tiesībām. Labklājības ministre nekavējoties lūgusi pastiprinātu VDI tiešu klātbūtni un komunikāciju ar darbiniekiem, jo patlaban ministrijā nav arī pārliecības par darbinieku arodbiedrības rīcībspēju krīzes situācijā.

"Diemžēl man nav pārliecības, ka uzņēmuma vadība dara visu iespējamo, lai neciestu darbinieki un tiktu aizsargātas viņu tiesības," situāciju skaidrojusi Viņķele.

Ministrija norāda, ka pirmdien uz tikšanos ar "Liepājas Metalurgs" darbiniekiem dosies VDI vadītājs Renārs Lūsis.

Jau vēstīts, ka Grūtībās nonākušais metalurģijas milzis AS "Liepājas metalurgs" (LM) atkal apturējis savu pamatražošanu un sācis darbinieku atlaišanu, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "NASDAQ OMX Riga". Savukārt valdība otrdien nolēma izveidot īpašu darba grupu situācijas uzņēmumā labākai koordinēšanai.

Šī gada aprīļa mēnesī tiek samazinātas vakantās štata vietas un tiek lauztas darba attiecības ar darbiniekiem uz savstarpējās vienošanās pamata, kas kopumā veido 80 štata vietas un papildus dos 49 600 latu ikmēneša izmaksu ekonomiju.

Sakarā ar situāciju Eiropas metalurģijas tirgū un apgrozāmo līdzekļu trūkumu no 19.aprīļa "Liepājas metalurgs" pamatražotnes ir apturētas. Darbinieki šajā laikā apkalpojot un remontējot ražošanas iekārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!