Foto: F64

Neņemot vērā to, ka atsevišķi koalīcijas deputāti varētu balsot pret, tomēr, visticamāk, Saeimas lēmumam ceturtdien par 80 miljonu eiro lielā aizdevuma piešķiršanu Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" balsu pietiks.

Nacionālās apvienības (NA) frakcijas vadītāja vietnieks Gaidis Bērziņš un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pieļāva, ka atsevišķi šīs partijas pārstāvoši deputāti varētu neatbalstīt aizdevumu "airBaltic", tomēr kopumā koalīcijas frakcijas atbalstīs lēmumu.

Arī opozīcijā esošās Saeimas frakcijas neatbalstīs aizdevumu aviokompānijai.

Opozīcijā esošā Saeimas lielākā frakcija "Saskaņa" balsojumā nepiedalīsies, informēja deputāts Valērijs Agešins. Viņš izteica aizdomas, ka plašu rezonansi sabiedrībā izraisījušais jautājums par iespējamu Krievijā ražoto lidmašīnu "Sukhoi Superjet" iegādi "airBaltic" flotei ir bijis "viltus aizsegs", lai tikai kompānijai piešķirtu prasītos 80 miljonus. Viņš argumentēja, ka "Sukhoi Superjet" tāpat nevarētu iegādāties, jo šī kompānija ir pakļauta starptautiskajām sankcijām.

Tāpat partija "No sirds Latvijai" ceturtdien balsos pret aizdevuma piešķiršanu 80 miljonu eiro apmērā "airBaltic", apstiprināja partijas līdere Inguna Sudraba. Lai pieņemtu tik atbildīgu lēmumu, ir vajadzīga informācija gan par darījuma būtību, gan finanšu situāciju, tomēr šādu datu deputātu rīcībā nav, norādīja Sudraba. Viņa uzsvēra, ka tikai, uzklausot Saeimas Budžeta, finanšu (nodokļu) komisijas sēdē amatpersonu sacīto, nav iespējams pieņemt lēmumu par tik milzīga aizdevuma piešķiršanu. "Tas nav nopietni," teica politiķe.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) arī neatbalstīs aizdevuma piešķiršanu aviokompānijai sacīja Mārtiņš Bondars. Viņš argumentēja, ka deputātiem nav pieejama pietiekama informācija, lai varētu šāda apjoma aizdevumu atbalstīt. "Koalīcijas pārstāvju izpratne par finanšu un ekonomikas jautājumiem ir ļoti vāja," pauda politiķis.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis trešdien izteica aicinājumu Saeimas deputātiem atbalstīt Latvijas nacionālo aviokompāniju.

Jau rakstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien nolēma atļaut "airBaltic" kapitalizēt Valsts kases aizdevumu. Gala vārds par to ceturtdien, 3.decembrī, būs jāsaka Saeimai.

Tāpat ziņots, ka valdība ārkārtas sēdē 19. novembrī nolēma pilnvarot Satiksmes ministriju parakstīt akcionāru līgumu ar "airBaltic" atrasto investoru - Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu - pēc pozitīva Saeimas lēmuma saņemšanas par valsts aizdevuma lidsabiedrībai kapitalizāciju.

Vēstīts arī, ka valdība aiz slēgtām durvīm 3. novembrī pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru "airBaltic" - Montāgu-Girmesu, kurš aviokompānijā gatavs ieguldīt 52 miljonus eiro pie nosacījuma, ka valsts investēs 80 miljonus eiro. Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam aizdevumu kapitalizējot. Līdz ar šo darījumu paredzēts, ka attiecīgā privātā investora Latvijā dibināts uzņēmums iegūs 20% "airBaltic" kapitāldaļu, savukārt valstij stratēģiskā investora piesaistes gadījumā būs tiesības attiecīgas akcijas izpirkt.

Valdība lēmusi, ka akcepts aizdevumam "airBaltic" jādod arī Saeimai, ko sākotnēji bija plānots darīt kopā ar nākamā gada valsts budžetu. Tiesa gan, pastāv bažas, vai Saeimā ir atbalsts investora piesaistei "airBaltic" un aizdevumam no Valsts kases. Saeimas frakciju pārstāvji norādījuši, ka vēlas iegūt vairāk informācijas par plānoto darījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!