Foto: DELFI

"Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) izdevumi par advokātiem, kas VNĪ pārstāvēs tā dēvētajā Rīgas pils ugunsgrēka lietā, var sasniegt pat trešdaļu miljona eiro, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Raidījums  norāda, ka advokātu birojs, ar ko noslēgts līgums - "Tark Grunte Sutkiene" no trim pretendentiem izvēlēts sarunu procedūras ceļā. Lai arī valdība devusi Finanšu ministrijai atļauju algot konkrēto advokātu biroju, saskaņā ar neoficiālu informāciju, tieši līgums ar juristiem bijis viens no iemesliem, kādēļ VNī kapitāldaļu turētājs - Finanšu ministrija - aprīļa beigās atbrīvoja no amata VNĪ valdes priekšsēdētāju Baibu Strautmani.

VNĪ līdz šim jau advokātu birojam par pakalpojumiem, tostarp būvnieku kontu arestēšanu un panākumiem, kas gūti sarunās par pilij  nodarīto zaudējumu labprātīgu atmaksu, samaksājusi aptuveni 130 tūkstošus eiro, liecina "Panorāmas" rīcībā esošā informācija.

Turklāt, kā izrietot no līguma, ieilgušas tiesvedības gadījumā advokāti var pretendēt vēl uz ceturdaļmiljonu eiro lielu samaksu. VNĪ Juridiskās pārvaldes vadītājs Ojārs Valkers gan apgalvo, ka šādi VNĪ sagatavojusies iespējai, ka tiesvedība ar būvniekiem var ieilgt: "Tā ir maksimālā iespējamā aplēse, ko var pieprasīt."

"Tark Grunte Sutkiene" partneris, zvērināts advokāts Ivars Grunte "Panorāmai" skaidro, ka advokātiem šajā lietā ir noteikta stundas likme, kura turklāt esot pat zemāka nekā parasti.

Tomēr, kā noskaidrojusi "Panorāma", Satiksmes ministrijas pārraudzītajam "Pasažieru vilcienam", kurš mierizlīguma sarunas ar "izbrāķēto" pasažieru vilcienu piegādātāju - spāņu kompāniju CAF - risināja starptautiskā līmenī, par advokātu pakalpojumiem samaksājusi krietni lētāk, proti, aptuveni 100 tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!