Foto: Shutterstock

Latvijas zāļu ražotāji šā gada pirmajā pusē saražojuši 43,65 miljonus latu vērtas zāles, kas ir par 4% vairāk nekā 2011.gada pirmajā pusē, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) apkopotie statistikas dati.

Lielākā Latvijā saražoto zāļu daļa 39,34 miljonu latu vērtībā realizēta ārpus Latvijas, bet Latvijā pārdotais zāļu apjoms, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, ir nedaudz mazinājies, sasniedzot 4,31 miljonu latus.

ZVA norāda, ka pēc ražošanas apjomiem līdera pozīcijas starp zāļu ražotājiem joprojām saglabā AS "Grindeks", kuras kopējais zāļu apgrozījums ir 24,57 miljoni latu, no kuriem ārpus Latvijas realizētas zāles 23,16 miljonu latu vērtībā. Otra līdera pozīciju saglabā AS „Olainfarm", kuras kopējais zāļu apgrozījums ir 16,83 miljoni latu, no kuriem ārpus Latvijas realizētas zāles aptuveni 15,8 miljonu latu vērtībā.

Saskaņā ar zāļu lieltirgotavu iesniegtajiem datiem kopējais zāļu tirgus pirmajā pusgadā nav būtiski mainījies, salīdzinot ar 2011.gada pirmo pusi, sasniedzot 104,63 miljonus latu.

Latvijas zāļu lieltirgotavu kopējais apgrozījums vairumtirdzniecībā kopā ar pārējām precēm šā gada pirmajā pusē bija 224,52 miljoni latu, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu ir par 3% mazāk.

Līdera pozīcijas zāļu lieltirgotavu saraktā pēc kopējā apgrozījuma saglabā AS „Recipe Plus" ar 54,4 miljoniem latu un SIA „Tamro" ar 32,29 miljoniem latu.

Latvijā realizēto zāļu apgrozījums šī gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 9%, vislielākais realizētais zāļu apjoms ir bijis AS „Recipe Plus" - 44,02 miljoni latu un SIA „Tamro" - 26,65 miljoni latu.

ZVA norāda, ka šā gada pirmajā pusē ievērojami samazinājies zāļu lieltirgotavu realizēto zāļu apjoms ārpus Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!