Foto: LETA

Ņemot vērā uzņēmuma "Ventspils zivju konservu kombināts" paziņojumu par 400 darbinieku atlaišanu, Ventspils pilsētā reģistrēto bezdarbnieku skaits varētu pieaugt par apmēram 25%, portālam "Delfi" sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Finanšu un attīstības departamenta direktora vietnieks, Attīstības nodaļas vadītājs Egīls Vidžups.

Saskaņā ar NVA datiem šā gada 1.decembrī Ventspilī bija reģistrēti 1339 bezdarbnieki, bet bezdarba līmenis bija 7,4%.

Vidžups skaidro, ka pieejamā informācija par AS "Ventspils zivju konservu kombināts" atlaižamo darbinieku skaitu un aplēses par uzņēmuma darbinieku faktisko dzīvesvietu liecina, ka apmēram 15% no darbiniekiem dzīvo NVA Kuldīgas filiāles apkalpotajā teritorijā, bet 85% - Ventspils filiāles apkalpotajā teritorijā. Tādējādi kolektīvā atlaišana būtiski ietekmēs bezdarba situāciju Ventspilī. "Ventspils pilsētā reģistrēto bezdarbnieku skaits varētu pieaugt par apmēram 25% un bezdarba līmenis pieaugt līdz 9,5%," viņš prognozē.

Ietekme Kuldīgās filiāles teritorijā būtu mazāka - reģistrēto bezdarbnieku skaits pieaugtu par 3%.

"Tik liels bezdarbnieku skaita pieaugums Ventspilī ietekmēs arī Kurzemes reģionu kopumā -  bezdarba līmenis varētu pieaugt par aptuveni 0,3 procentpunktiem - no 10% līdz 10,3%," saka Vidžups.

Turklāt ar līdzīgām problēmām kā AS "Ventspils zivju konservu kombināts" ir saskārušies arī citi Latvijas zivju apstrādes uzņēmumi, kas nozīmē, ka pašlaik atlaistajiem darbiniekiem ir ļoti ierobežotas iespējas īsā laikā atrast līdzīgu darbu, kā arī pastāv risks, ka, neuzlabojoties ekonomiskajai situācijai Krievijā, par darbinieku atlaišanu varētu lemt arī citi zivju apstrādes uzņēmumi, kuriem galvenais noieta tirgus ir Krievija, viņš skaidro.

NVA datu bāzē Ventspilī pašlaik ir reģistrētas 67 brīvās darba vietas, tostarp visvairāk vakanču - 26 - darba devēji piedāvā apstrādes rūpniecībā, profesionālo zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē - 15, tirdzniecībā - deviņas un būvniecībā - sešas. 

Reģistrētā bezdarba līmenis Kurzemes reģionā veido 10%, NVA uzskaitē Kurzemē bija 12 192 bezdarbnieki. Kurzemes reģionā kopumā reģistrētas 527 vakances.

Jau vēstīts, ka "Ventspils zivju konservu kombināts" no janvāra uz laiku samazinās ražošanas jaudu un atlaidīs 400 darbiniekus.

Šāds lēmums pieņemts, jo straujais Krievijas rubļa vērtības kritums pēdējo mēnešu laikā, kā arī līdzīgu procesu sākšanās citās NVS valstīs ir radījuši VZKK jaunus izaicinājumus un uzdevumus, kas prasa pielāgoties jaunajiem tirgus apstākļiem, vienlaicīgi turpinot uzņēmuma attīstību, skaidroja uzņēmuma valdes loceklis Ingus Klindžāns.

"Ventspils zivju konservu kombināts" 2013.gadā bija lielākais nodokļu maksātājs Ventspilī ražošanas uzņēmumu grupā. Kopumā gada laikā uzņēmums nodokļos samaksā aptuveni 1,6 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!