Foto: DELFI
Zivsaimniecības uzņēmumam "Verģi" šogad lielākais trieciens bija Baltkrievijas tirgus zaudēšana, intervijā teica zivsaimniecības uzņēmuma "Verģi" līdzīpašnieks un valdes loceklis Ivars Janeks.

"Notikums, ko mēs vissmagāk izjutām, bija gada sākumā, kad no jaunā gada mēs vairāk nevarējām sūtīt produkciju uz Baltkrieviju. Ja pirms gada domājām, ka zudusi ir tikai Krievija, tad nepilnu gadu vēlāk, no šā gada janvāra, mums tika liegta arī Baltkrievija, kur mūsu uzņēmums realizēja apmēram 30% produkcijas," sacīja Janeks. Viņš piebilda, ka vēsturiski labs tirgus bija arī Ukraina, taču tur patlaban ir ļoti smaga finansiālā situācija un šis tirgus nav tik milzīgs, līdz ar to tur ir grūti konkurēt ar igauņu un citu valstu zvejniekiem.

Janeks pastāstīja, ka "Verģi" aktīvi strādā pie produkcijas realizācijas alternatīvām, taču tādu nav daudz, jo globālajā tirgū visi savā starpā konkurē. "Alternatīvas ir, bet gaužām sliktas finansiālā izteiksmē. Piemēram, šobrīd mums ir piedāvājums no Dānijas - izmantot visu savu piešķirto nozvejas kvotu un nozvejotās zivis pārdot Dānijai vai nu svaigā, vai saldētā veidā, ko viņi tālāk izmantotu miltu ražošanā un zvēru barošanā. Nesen pie mums bija atbraukuši partneri no turienes, viņiem ir ļoti liela interese, bet cena, ja mēs pieņemsim šo piedāvājumu, ir, rupji rēķinot, uz pusi mazāka nekā tā, par kādu mēs iepriekš realizējām," sacīja Janeks, piebilstot, ka tādējādi būtiski samazinātos kompānijas ienākumi, lai gan izdevumu sadaļa paliektu nemainīga.

Pēc Janeka teiktā, kad vairāk nekā pirms gada tika noteikts Latvijas zivju konservu eksporta liegums uz Krieviju, kompānija pieņēma lēmumu palielināt darbinieku skaitu, pārejot no divām uz trim maiņām. Visam produkcijas apjomam, ko varēja pārdot saldētas izejvielas veidā, tika veikta pirmapstrāde. "Vienu sezonu mums arī izdevās visu savu apjomu ne tikai pārstrādāt, bet realizēt. Taču tā bija tikai viena sezona," teica Janeks, piebilstot, ka kompānija darīs visu iespējamo, lai arī šosezon nenāktos atlaist darbiniekus. Iespējams, daļu produkcijas "Verģi" realizēs Dānijā miltu pārstrādei, jo Latvijā šobrīd ir tikai viena zivju miltu ražotne, ar ko ir par maz.

Janeks sacīja, ka gandrīz visiem nozares dalībniekiem šogad varētu būt apgrozījuma kritums, jo visos realizētās produkcijas segmentos patlaban ir lejupslīde. "Par izaugsmi šeit runāt nevar. Mums galvenais ir noturēties līdz laikiem, kad kaut kas nozarē normalizēsies, vismaz noturēties tādā pozīcijā, lai mēs sevi pamatīgi neiedragātu," sacīja kompānijas līdzīpašnieks, piebilstot, ka ir grūti paredzēt, kad lejupslīde nozarē beigsies, kad normalizēsies attiecības ar Krieviju, bet uzņēmums aktīvi strādā pie jaunām realizācijas iespējām.

Jau vēstīts, ka kopš 2014. gada augusta Krievija ieviesa embargo zivju produkcijas importam no Latvijas. Turklāt no šī gada Latvijas uzņēmumi sastopas ar problēmām realizēt saldētas zivis Baltkrievijas tirgū, līdz ar to uz Baltkrieviju šā gadā pirmajā ceturksnī zivju produkcija netika eksportēta.

"Verģi" ir dibināti 1993. gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir 96 530 eiro. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir Ivars Janeks (80%), bet 20% kompānijas kapitāldaļu pieder Inesei Plaudei-Janekai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!