Foto: Shutterstock

Brīvās tirdzniecības līguma noslēgšana starp ASV un Eiropas Savienību (ES) turpmāko piecu gadu laikā kopējo eksportu varētu audzēt par 150 miljardiem dolāru (81 miljardu latu), prognozē Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā prezidents Ivars Slokenbergs.

Atsaucoties uz jaunāko ASV-ES Augsta līmeņa darba grupas ziņojumu par darba vietām un izaugsmi, kā arī ikgadējo ASV prezidenta Baraka Obamas uzrunu par stāvokli valstī, kopīgā dokumentā ASV prezidents, Eiropas Padomes prezidents Hermans Van Rompejs un Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barozu apliecinājuši, ka tiks sāktas sarunas par ASV un ES brīvās tirdzniecības līguma izstrādi.

Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā uzsver, ka šāds līgums jānoslēdz līdz ar 2014.gada beigām un apņēmība sarunās panākt plašu Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerību turpinās stiprināt pasaules nozīmīgāko tirdzniecības artēriju. 

Pēc ASV Tirdzniecības palātas prognozēm, līgums likvidētu tarifu barjeras preču tirdzniecībai, tiktu liberalizēta pakalpojumu tirdzniecība, tai skaitā datu pārraides pakalpojumi, kā arī pieaugs un tiks aizsargātas investīcijas. Tāpat līgums palīdzēšot atvērt publisko iepirkumu tirgu, stimulēs inovācijas un aizsargās intelektuālo īpašumu, veicinās kapitāla tirgu attīstību, kā arī radīs priekšnoteikumus personu brīvai kustībai.

"Ņemot vērā ASV un ES attiecību nozīmi, pat mazi uzlabojumi nesīs lielus ieguvumus abu pušu ekonomikām. Šī ambiciozā tirdzniecības līguma rezultātā piecu gadu laikā ASV un ES eksporta apjomi varētu pieaugt par 150 miljardiem dolāru. Abu reģionu ekonomikas varētu kļūt par aptuveni 250 miljardiem lielākas, radot ap 500 000 augsti atalgotu darba vietu. Līguma noslēgšana sekmēs arī ASV un ES uzņēmumu globālo konkurētspēju," norāda Slokenbergs .

Viņš arī uzsver, ka Latvijas un ASV attiecības ir ciešas un stipras. "Lai gan ekonomiskā sadarbība starp mūsu valstīm pēdējos gados ir strauji pieaugusi, milzīgas iespējas vēl palikušas neizmantotas. Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā apsveic sarunu sākšanu starp ES un ASV un ir pārliecināta, ka brīvās tirdzniecības līguma rezultātā pieaugs tirdzniecība un investīcijas starp abiem reģioniem, tostarp Latviju," turpina Slokenbergs.

Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā mērķis ir stiprināt tirdzniecības saiknes starp ASV un Latviju.
Tā ir vadošā ārvalstu tirdzniecības palāta Latvijā, kura pārstāv ap 130 uzņēmumu. ATPL ir ASV Tirdzniecības palātas un Amerikas Tirdzniecības palātu asociācijas Eiropā locekle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!