Foto: LETA
Lielu daļu pasaules vajadzības pēc enerģijas potenciāli var apmierināt ar Saules enerģiju, kas nešaubīgi ir alternatīvs enerģijas avots, tā ir ekoloģiski tīra un ar pastāvīgu tendenci attīstīties. Saules enerģija alternatīvās elektroenerģijas kontekstā ir cieši saistīta ar solāro elementu ražošanu, kas pēdējo desmit gadu laikā ik gadu palielinās par 30-35%; 90% gadījumu to elementi tiek ražoti no silīcija.

Pasaules vadošo ražotāju izmantotās silīcija attīrīšanas tehnoloģijas ir dārgas un patērē daudz enerģijas, kas palielina galaprodukta izmaksas. Vienlaikus jāņem vērā, ka šis ražošanas process nav videi draudzīgs. Tas rada nepieciešamību pēc jaunām metodēm, veidiem ne tikai kā šīs izmaksas samazināt, bet arī to, kā ražošanas procesu padarīt videi nekaitīgāku. Viennozīmīgi - tā ir pētniecības attīstības pakalpojumu joma, kurā var rast jaunus risinājumus un kas Latvijai ir perspektīva nozare.

Jauns projekts jeb no zema kvalitātes silīcija uz augstas kvalitātes silīcijuSIA SitDela kopā ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta pētniekiem šobrīd nodarbojas ar pētniecības attīstības pakalpojumu jomas attīstību Latvijā, proti, pētniecības tehnoloģiju izstrādi un pilnveidošanu, kas paredzēts ražošanas procesa aizsākšanai - tiek izstrādāti tehnoloģiju priekšlikumi, lai palīdzētu rast risinājumus elektroenerģijas ražošanai no silīcija, izmantojot zemas kvalitātes silīcija attīrīšanu, to padarot par augstas kvalitātes silīciju tālākai izmantošanai alternatīvās saules elektroenerģijas ražošanā. Ar plānotajām investīcijām tiek plānoti tikai pētnieciskie darbi, nodrošinot ražotājus ar tehnoloģiju izstrādes pakalpojumiem.

Ja šis investīciju projekts laboratorijas iekārtām saņems arī pētniecības infrastruktūras atbalstu un zinātniskie laboratorijas pētījumi atbalstīs piedāvāto tehnoloģisko risinājumu elektroenerģijas ražošanā, Latvijā būs pieejami alternatīvās elektroenerģijas iekārtu ražošanas tehnoloģiju izstrādes pakalpojumi. Ko tas nozīmē? Šādu pakalpojumu sniegšana paredz iespēju ražot un eksportēt elektroenerģiju no silīcija, kas Latvijai ir pavisam sveša, bet ļoti perspektīva nozare.

Lai radītu pamatu izpētes attīstības pakalpojumu sniegšanai Latvijā, ir jāveic konkrēti zinātniskie procesi, kuru rezultātā tiks iegūtas ražošanā izmantojamas tehnoloģijas. Ar ko tad šis projekts ir unikāls? Projekts ir unikāls ar to, ka tas nodrošinās tehnoloģiju izstrādi, kas ražotājiem, kas ir pakalpojuma pircēji, palielinās lietderīgi izmantojamā silīcija daudzumu, iegūstot daļu no pārstrādātiem atlikumiem. Tā kā palielinās Saules enerģētikā pielietojamā silīcija daudzums, ražotājiem palielinās arī atlikumu apjoms un tāpēc, palielinās pieprasījums pēc tehnoloģiju izstrādes pētījumiem šo atlikumu atgriešanai apritē.

Ir pēdējais brīdis runāt par videi nekaitīgu alternatīvās elektroenerģijas ražošanu

Zinātnisko fonu šim darbam veido vairākas lietas, no kurām svarīgākā ir procesa efektivitāte , t.i. silīcija iznākums, kas mūsdienīgi uzlabotos reaktoros nepārsniedz 20%. Ja vēl vairāk iedziļināmies zinātniskajos procesos, tad noteikti jāpiemin ir hlorsilānu, kura izmantošana tehnoloģiskajā procesā rada bīstamību cilvēkam un apkārtējai  videi. Hlorsilāni ir ne tikai toksiski, tie izraisa koroziju un ir ugunsnedroši ūdens un sālskābes klātbūtnē. Līdz ar to -  paliek sarežģīti runāt par jebkādu ekoloģiski draudzīgu un videi nekaitīgu alternatīvās elektroenerģijas ražošanu. Citādi ir ar jau iepriekš minēto solārās kvalitātes silīcija ražošanas metodi, jo tā ir pamatota uz zemas kvalitātes silīcija attīrīšanu ar elektronu kūļa metodi, kā rezultātā piesārņojums tiek novērsts. Tā ir īpaša tehnoloģija, kas ļauj pārstrādāt atlikumus, kas rodas ražojot silīcija plates saules paneļiem, palielinot galaprodukta apjomu 1,7-1,85 reizes. Šī metode pamatojas uz jaunu virzienu metalurģijā, nodrošina lētas izejvielas ieguvi un ir videi draudzīga.Cits viedoklis

Pēc Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (CFI) pētnieku domām, R&D serviss, ko piedāvā SiTDeLa būs ļoti pieprasīts. CFI, sadarbojoties ar SiTDeLa plāno veikt eksperimentālus pētījumus silīcija un, iespējams, vēl citu materiālu (titāna, niobija, hafnija utt.) attīrīšanā.

CFI vadošais pētnieks Georgijs Čikvaidze norada, ka tas būtu tālredzīgi pēc laboratorijas izveides un sekmīgas ieplānotās tehnoloģijas izstrādes, izveidot pilotražotni, kas aprīkota ar ievērojami ražīgākām iekārtām, kuras spēs atražot solārās industrijas atlikumus. "Apkopojot pieejamo informāciju, SiTDeLa piedāvātajā projektā izstrādājamā inovatīvā tehnoloģija polikristrāliskā silīcija iegūšanai, neietekmē apkārtējo vidi un cilvēkus. Tā patērē 8-10 reizes mazāk enerģijas, salīdzinot ar esošajām tehnoloģijām. Perspektīvā, solārā silīcija izmaksām jāsamazinās vairākas reizes, tas krasi samazinās elektroenerģijas, ko iegūst no solāriem elementiem, cenu," norāda pētnieks. Vērā ņemams ir fakts -  ja Latvijā tiks izveidoti viens vai vairāki solārā silīcija ražošanas uzņēmumi, izveidosies jauna rūpniecības nozare Latvijā, kas pamatā ir orientēta uz eksportu.

Interesanti - pētniekiem no Krievijas liela interese par Latviju un citām Eiropas Savienības valstīm

Strādājot Krievijā ar saules enerģijas izmantošanu ražošanā, veicot vairākus laboratoriskus pētījumus un pētījumu tehnoloģiju pielietošanu, ieguvām ļoti interesantus rezultātus. Darba gaitā noskaidrojām, ka lielākā daļa mūsu piegādātāju un sadarbības partneru atrodas ārpus Krievijas Federācijas teritorijas - precīzāk, Eiropas Savienībā, tostarp arī Latvijā. Iespējams, tas ir virziens, kurā Latvijai ir jāskatās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!