Foto: Publicitātes foto

11. novembrī jau trešo gadu pēc kārtas norisinājās digitālā mārketinga un komunikācijas konference "Full Digital", kur 15 nozares profesionāļi dalījās ar skatījumu par aktuālām tēmām un galvenajiem mārketinga jautājumiem 2021. gadā. Arī es dalījos savā viedoklī par influenceru mārketingu. Esmu aktīva "Instagram" platformas lietotāja, kur man ir 10 tūkstoši sekotāju, kā arī kopumā esmu sadarbojusies ar 60 uzņēmumiem. Tomēr nekad neesmu rakstījusi uzņēmumiem pirmā.

Tas, ko mēs visi šobrīd novērojam – influenceru mārketings strauji aug un paliek arvien populārāks. Bez šaubām mums visiem interesē, ko dara kaimiņi blakus durvīs. Mēs gribam dzīvot labāk, tāpat kā cilvēki mums apkārt. Mēs vēlamies būt kaut kur piederīgi un iederēties kādā grupā – tā tas jau ir bijis vēsturiski no laika gala un turpinās līdz šai dienai. Mēs meklējam apstiprinājumu no apkārtējiem, un sociālie mediji mums dod iespēju. Katrs "patīk" sociālajos medijos mums liek justies piederīgiem un novērtētiem.

92% cilvēku uzticas saviem draugiem, paziņām un kolēģiem vairāk nekā tradicionālajai reklāmai. Tieši tādēļ uzņēmumi izmanto sociālos medijus, un tas ir ļoti pareizi. Iespējams, dzirdēts par to, ka katrs influenceru mārketingā ieguldītais eiro rezultējas vairāk nekā piecos eiro (2019. gada pētījumi). Tas izklausās tik vienkārši: ieguldi naudu (vai produktus/ pakalpojumus) un rezultāti sekos. Ticu, ka tas strādāja ļoti labi, bet nu šie laiki tuvojas beigām. Pašreizējā situācija ir skumja vairāku iemeslu dēļ.

Kā mēs nobeidzam influenceru mārketingu

Pirmkārt, tūkstošiem cilvēku vēlas būt influenceri. Lai būtu redzami un izceltos, influenceri nereti pērk sekotājus, lai par sadarbību ar uzņēmumiem varētu prasīt augstāku cenu. Tas rezultējas sadarbībā bez vēlamajiem rezultātiem. Būt influencerim ir "stilīgi" un sadarbība ar uzņēmumiem jau ir sava statusa izrādīšana. Kad esi ticis pie sadarbības ar vairākiem uzņēmumiem, sociālajos medijos iegūsti atzinību. Beigu beigās sekotāju skaitam vairs nav nekādas nozīmes.

Nepārdomāts influenceru mārketings šur un tur vairs nestrādā. Ar pārsātinātību sociālajos medijos zīmoli vairs nav tik redzami, ja tiem nav rūpīgi izplānotas stratēģijas – nepieciešama konkrēta plāna. Īstermiņa sadarbība noved pie tā, ka "Instagram" ir pilns ar "apmaksātu reklāmu" un dabīgais ikdienas saturs pazūd – šo ir svarīgi ņemt vērā gan influenceriem, gan uzņēmumiem. Daudzi "Instagram" profili jau sāk izskatīties kā "reklāmas žurnāls" tā vietā, lai nestu gaidāmos rezultātus. Daži "Instagram" influenceru profili ir kļuvuši tik komerciāli, ka zaudē uzticību sekotāju acīs.

Taisnība, ka influenceri pārspīlē un neuzstāda sev limitus, ar cik uzņēmumiem sadarboties, taču bieži vien trūkst arī vadlīniju no uzņēmumiem, kas tiek sagaidīts. Labs influenceris zina zīmolu un dalās ar viņa vērtībām, taču neviens nevar nolasīt domas. Ap 40% uzņēmumu, ar kuriem esmu sadarbojusies, pārbauda saturu, pirms tas publicēts. Pārlieku liela influenceru kontrole ir kļūda, taču nepietiekama komunikācija un atgriezeniskā saite rezultējas nekvalitatīvā sadarbībā.

Daži influenceri nav godīgi pret uzņēmumiem. Influenceri nedalās, un uzņēmumi neprasa (varbūt viens no 10 pajautā) informāciju par sekotāju demogrāfiju. Tieši tāpēc liela daļa, ļoti iespējams, iznieko laiku un naudu, uzrunājot neatbilstošu mērķauditoriju. Un, ja uzņēmumi prasa šo informāciju nereti, diemžēl, tā tiek viltota.

Trūkst atgriezeniskās saites, taču tā ir tik svarīga jebkuras dzīves jomas attīstībā. Ņemot vērā manu pieredzi, ir bijuši tikai 2-3 uzņēmumi, kuri painformēja par rezultātiem. Protams, ne vienmēr visi mēra katras publikācijas rezultātus, taču, ja netiek jautāts, tad, visticamāk, to nekad arī neuzzinās. Pat tad, kad ir iedots personalizētais atlaižu kods, kas man varētu sniegt informāciju par piesaistītajiem klientiem, tas netiek darīts.

Daudzi uzņēmumi un influenceri negribīgi lieto tēmturi "#reklāma", ja nu vienīgi tas nav piespiedu kārtā. Kvalitatīva bilde ar autentisku un cilvēcīgu reklāmas aprakstu var tikt daudz tālāk nekā "slēptā reklāma".

Ko mēs varam darīt, lai glābtu influenceru mārketingu

Svarīgi pieminēt, ka man nepatīk vārds "infuenceris" un sevi nekad tā nav saukusi. Mūsdienās tas ir pārāk savienots ar pārdošanu. Visa pamatā ir uzticēšanās – influenceriem ir jāpaliek uzticamiem saviem sekotājiem un jādalās ar to, kas viņiem patiešām patīk. Influenceris tā klasiskajā nozīmē pamazām pazudīs un "super-fans" var palikt tā vietā. Vārds influenceris dažkārt jau kļūst par lamu vārdu un var saprast kāpēc.

Sekotāju skaitam vairs nav nozīmes. Platformas, piemēram, "Promoty", kurās redzama influenceru sekotāju demogrāfija (no kurām valstīm, pilsētām, kāds viņu vecums, dzimums) šeit palīdz. Lai iegūtu rezultātus, uzņēmumiem jāatrod savi fani ar īstiem sekotājiem. Influenceriem (un to sekotājiem) jāzina, kas viņi ir un kādas vērtības pārstāv. Tas pats ar uzņēmumiem.

Lai influenceru mārketings strādātu, tajā jāiegulda darbs gan no uzņēmuma, gan influencera puses. Arvien svarīgākas kļūst ilgtermiņa sadarbības. Tās veido autentiskumu, ticamāku saturu un labāku reklāmu uzņēmumiem. Lai to realizētu, nepieciešama stratēģija, kura var tikt pielāgota vai pamainīta pēc vajadzības.

No savas pieredzes atzīstu, ka ilgtermiņa sadarbība ir vērtīgāka gan man kā influencerim, gan uzņēmumiem. Gribu, lai mani sekotāji zina, kuri ir mani mīļākie zīmoli. Un, ja viņiem jautātu, kas ir mans mīļākais ēdiens, vēlos, lai viņi bez vilcināšanas zinātu atbildi. Tikai tā varam panākt, ka uzņēmumi būs redzami. Ja influenceris dalās ar kaut ko tikai vienreiz, tas ātri vien tiek aizmirsts. Ja tā jau ir daļa no influencera dzīvesstila, tas ir uz palikšanu. Ticu, ka sadarbība starp labu influenceri un lielisku zīmolu ir kā kvalitatīvas attiecības: tie kopā aug, respektē viens otru, atbalsta un izceļ labāko viens otrā.

Influenceri, kuri ir profesionāli, nepārtraukti pārrunā ar zīmolu labākos risinājumus, tos vieno vienas vērtības, ievēro termiņus un ir uz palikšanu. Tas pats ar uzņēmumiem. Lai saglabātu influenceru mārketingu kā noderīgu rīku, abām pusēm ir jāiegulda pūles. Adaptācija ir mūsu izdzīvošanas instinkts, un mēs varam panākt pozitīvu attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!