Foto: Publicitātes foto
Latvijai ir divas problēmas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozarē – speciālistu trūkums un sieviešu trūkums. Pieaugot tehnoloģiju ietekmei un ieguvumiem, pieaug arī pieprasījums pēc tām, tāpēc industrijā vienmēr ir darbinieku iztrūkums, un beidzot ir pienācis laiks iedrošināt arī sievietes studēt ar šo nozari saistītās jomas.

IKT nozarē trūkst ne tikai programmētāji, bet arī sistēmu analītiķi, biznesa un sistēmu konsultanti, testētāji, datu zinātnieki, datu analītiķi un daudzi citi speciālisti, kur tehnoloģiju pārvaldīšana nāk kā papildinājums pamatprasmju tālākai izmantošanai. Piemēram, biznesa sistēmu konsultantam vajadzīgas pamatzināšanas biznesa vadībā, bet datu speciālists izmantos tehnoloģijas, lai apkopotu un ātri veiktu secinājumus, ko pēc tam vienkāršā, saprotamā valodā izklāstīt citiem.

Pēc 10 gadiem vairs nebūs neviena profesija, kurā lielākā vai mazākā mērā nevajadzēs pārzināt tehnoloģijas. Studijas augstskolā joprojām ir aktuālas, jo jaunajiem speciālistiem ir jābūt sistemātiskiem pamatiem, uz kā būvētas zināšanas. Ļoti labu izglītību var iegūt arī tepat Rīgas Tehniskajā universitātē vai Latvijas Universitātē, vai arī studējot attālināti ārzemju universitātēs, kas piedāvā apgūt atsevišķus priekšmetus bez maksas.

Ir gudri laicīgi veidot dažādu izglītības jomu kombinācijas kopā ar tehnoloģijām – izglītības pamatā var būt matemātika, inženierekonomika vai medicīna, bet pēc tam ir vērts mācīties ko specifiskāku, kā pielietot šīs zināšanas. Vecāki, jau skolas laikā mudiniet savas meitas un dēlus mācīties matemātiku! Tā noderēs ne tikai IKT specialitātēs, bet arī medicīnā, ķīmijā, bioloģijā – jebkurā jomā, ko bērns nākotnē izvēlēsies.

Vienmēr būs darbs

Skatoties uz darba tirgu gan Latvijā, gan pasaulē, IKT nozarē vienmēr ir trūcis un arī nākotnē prognozē būtisku darbinieku iztrūkumu. Tādēļ nozarei ir jāpiesaista sievietes! Statistiski, salīdzinot ar pasaules rādītājiem, mēs esam kaut kur pa vidu, taču tas joprojām ir ļoti mazs skaitlis. Ja mums izdotos mudināt meitenes skolā mācīties matemātiku un vēlāk pārliecināt studēt IKT, tas arī būtu labs problēmas risinājums. Pie viena, tas arī lauztu stereotipu, ka šī ir vīriešu nozare, jo intelektam nav dzimuma.

Trīs pamatprasmes, kas virza karjeras izaugsmi
Trīs būtiskākās spējas, kas nepieciešamas, lai būtu veiksmīgs ar IKT saistītos amatos, ir: loģiskā strukturētā domāšana, prasme strādāt komandā un spēja mācīties jaunas lietas. Mūsdienās būvētās sistēmas ir sarežģītas, un, lai sasniegtu rezultātu, ir nepieciešamas ne tikai profesionālās prasmes, bet arī spēja nepārtraukti mācīties un strādāt komandā, kur katram atsevišķi un visiem kopā ir jāuzņemas atbildība par rezultātu. Ja to nevarēs – komanda nekad nespēs iekļauties termiņos. "Visma" savus darbiniekus atlasa ļoti skrupulozi – arī programmētājiem bez CV tiek pārbaudīts intelekts un spēja ātri mācīties, komunikācijas prasmes un psiholoģiskā noturība.

Par ideālu kandidātu nepiedzimst

Ideālu kandidātu ir ļoti maz, jo katra situācija prasa citādas prasmes – varbūt reizi divos gados ir tāda sakritība. Jā, no mūsu nelielā iedzīvotāju skaita ir īpaši grūti atrast perfektu kandidātu.

Tādēļ mums ikdienā nākas pieņemt kompromisus, izvērtējot, kuros kandidātos ir nepieciešams investēt. Bieži kandidātu vājākā vieta ir komunikācijas un sadarbības prasmes, bet mēs labprāt tajās apmācam. Ja projekta ietvaros nepieciešams apgūt jaunu programmēšanas valodu un kandidāts to spēj, mēs pieņemsim, ka pirmos divus, trīs mēnešus viņš nesniegs rezultātus, bet mācīsies. Galvenais, ka cilvēks ir spējīgs un gribošs nepārtraukti mācīties – tad jebkuras durvis būs atvērtas.

Vairāk nopelnīs tie, kas specializēsies
Atalgojums katrā specialitātē atšķirsies, tādēļ nevajadzētu arī stereotipizēt nozari un iedomāties, ka uzreiz kļūsi bagāts vai tieši otrādi – Latvijā neko nevar nopelnīt. Atalgojumu ietekmēs cilvēka prasmes un spējas piegādāt rezultātus. Piemēram, vidusmēra programmētājs no izcila savos darba rezultātos var atšķirties pat 1000 reizes!

Skatoties uz IKT attīstības un spēju līmeni, mēs esam virs vidējā pasaulē, lai gan esam proporcionāli mazi. Turklāt cilvēki Latvijā ir radoši – mēs spējam radīt jaunas lietas, kas ir liels plus jebkuram uzņēmumam.

Ikviens var atrast savu vietu

Latvijā ir iespējams strādāt lielos starptautiskos uzņēmumos, kas nodrošina izaugsmes iespējas, starptautisku pieredzi, kā arī konkurētspējīgu atalgojumu. Šī nozare ir arī pietiekami dažāda, lai ikviens varētu sev diezgan viegli atrast darbu, kas būtu sirdij tīkams, jo tā apkopo visdažādākās prasmes. Izaugsmes iespējas dzīvojot Latvijā ir diezgan daudzsološas, atliek tikai studēt un gribēt attīstīties un izaugsme sekos pati par sevi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!