Foto: Publicitātes foto
Ja apturēs valsts budžeta finansējuma piešķiršanu sporta būvēm, tas var nozīmēt, ka Alūksnē, kas ir viens no reģionālās attīstības centriem Latvijā, bērniem un jauniešiem sporta zāles nebūs. Tiks iesaldēti jau piešķirtais 300 000 eiro lielais finansējums Alūksnes sporta halles renovācijai.

Esam ieguldījuši ļoti daudz sagatavošanās darba, meklējot risinājumu jaunas sporta zāles izveidei. Aizvadītajā gadā ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību projektēšanas darbiem saņēmām 300 000 eiro valsts budžeta līdzfinansējumu un veicām projektēšanas – būvdarbu iepirkumu, saskaņā ar kuru būvniecības izmaksas ir 8,8 miljoni eiro. Šovasar projektēšana būs pabeigta un ir nepieciešams sākt būvniecību, taču bez valsts atbalsta nesaskatām iespēju šo Izglītības un sporta centru uzbūvēt. Pilnībā atbalstot pedagogu atalgojuma risināšanas nepieciešamību, tomēr aicinām līdzsvaroti un godīgi ar valsts budžeta finansējumu atbalstīt sporta infrastruktūru visos reģionālās nozīmes centros Latvijā.

Kā zināms, Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska publiski paudusi ierosinājumu apturēt finansējuma piešķiršanu sporta būvēm. Mēs aicinām izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku rūpīgi iepazīties ar Alūksnes novada situāciju un nošķirt finansējuma piešķiršanu tām valsts līmeņa sporta būvēm, kas budžeta finansējumu ir saņēmušas gadiem, no reģionu centriem, piemēram, Alūksnes, kas savai sporta būvei valsts atbalstu saņēmusi minimāli.

Alūksnes novada pašvaldība kopš 2010. gada vairākkārt un regulāri ar vēstulēm ir vērsusies Izglītības un zinātnes ministrijā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, pie Ministru prezidentiem, lūdzot atbalstīt Alūksnes sporta zāles būvniecību. Alūksnē viesojušies un pašreizējo Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolas angāru klātienē ir apmeklējušas daudzas augstas valsts amatpersonas – ministri un premjeri. Visas šīs amatpersonas ir izrādījušas sapratni un solījušas rast risinājumu un sniegt atbalstu līdzīgi kā citiem reģionu centriem, tomēr līdz šim atbalsts ir bijis minimāls. Arī šī gada februārī pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli jaunajam Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, lūdzot rast iespēju vismaz daļēji no valsts budžeta līdzfinansēt Alūksnes novada pašvaldības prioritārā būvprojekta – Izglītības un sporta centra būvdarbus.

Izglītības un sporta centra izveide kā viena no galvenajām Alūksnes novada prioritātēm ir iekļauta novada attīstības programmā, par kuru savu atzinumu sniegusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, bet līdz šim šīs prioritātes īstenošanai nav izdevies piesaistīt līdzfinansējumu. Šobrīd Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skola, Alūksnes pilsētas sākumskola, kā arī pieaugušie iedzīvotāji sporta aktivitātēm ikdienā izmanto morāli un fiziski novecojušu sporta angāru, kura tehniskais stāvoklis ik gadu kļūst arvien kritiskāks un sāk apdraudēt bērnu drošību, turklāt tā ietilpība un telpu sastāvs nenodrošina sporta nodarbību kvalitāti skolēniem un nedod iespēju iedzīvotājiem uzturēt veselīgu dzīvesveidu.

Esošā sporta angāra atjaunošana nav racionāla ne tā nepietiekamā telpu apjoma dēļ, ne arī tehniski iespējama, tādēļ Alūksnes novada pašvaldība ir izvirzījusi mērķi izveidot Izglītības un sporta centru novada centrā. Izskatot vairākas iespējamās būves atrašanās vietas, ir izvēlēta ģeogrāfiski izdevīgākā teritorija pilsētas centrālajā daļā, kas būs ērti sasniedzama visām mērķauditorijām – vairāku izglītības iestāžu audzēkņiem un arī visiem pilsētas iedzīvotājiem. Jauna sporta zāle Alūksnē nepieciešama arī tādēļ, ka novadā ir uzsākta izglītības iestāžu tīkla reforma, kuras rezultātā skolēni no pagastiem arvien vairāk koncentrējas pilsētas izglītības iestādēs. Turpinoties izglītības iestāžu optimizācijas procesam, lai varētu nodrošināt pamatizglītības, interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības sporta programmu apgūšanu vairāk nekā 1000 bērniem pilsētā, jauna sporta centra izveide būs arvien nepieciešamāka.

Pašvaldība paredzējusi daudzfunkcionālas sporta zāles izbūvi, kas ietver sporta spēļu laukumu sporta spēlēm un vieglatlētikas zonu, kā arī džudo, trenažieru un vingrošanas zāles, kas nepieciešamas mācību procesa nodrošināšanai, iedzīvotāju sporta aktivitātēm un sporta sacensību norises organizēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!