Foto: LETA
Pēdējo trīs gadu laikā Latvijas kokmateriālu tirgu ir plosījuši spēcīgi vēji, un neizskatās, ka 2023. gads būs mierīgāks. Kurp virzās Latvijas un pasaules kokmateriālu tirgus?

Straujās kokmateriālu cenu svārstības 2021. gadā ir pierādījušas, ka prognozēt nākotni pasaules tirgos kļūst arvien grūtāk. Un jaunie cenu rekordi pārsteidz pat pieredzējušus nozares ekspertus.

Pasaules ekonomika patlaban saskaras ar ievērojamiem izaicinājumiem: inflācija, pieaugošās procentu likmes, enerģētikas krīze, Ukrainas karš un ar pandēmiju saistītās izmaiņas patērētāju uzvedībā. Tas atspoguļojas kokmateriālu cenu svārstībās un pēdējo sešu mēnešu lejupslīdes tendencē.

Faktori, kas ietekmēs kokmateriālu cenu pasaulē un Latvijā 2023. gadā

Gada pirmajā pusē, visticamāk, turpinās pieaugt starpbanku aizdevumu procentu likmes, kas mazinās būvniecības tempus, un tas savukārt mazinās pieprasījumu pēc kokmateriāliem, rezultātā to cenas turpinās kristies. Saskaņā ar ekonomistu prognozēm gada otrajā pusē paredzams starpbanku procentu likmju kritums vai vismaz stabilizēšanās, kas pamazām varētu veicināt celtniecību, un tālākā nākotnē kokmateriālu cenas varētu atkal pieaugt.

Turpinoties karadarbībai Ukrainā, gada griezumā nav gaidāms enerģētiskās koksnes cenu ievērojams kritums. Sekojot straujajam cenu pieaugumam 2022. gada vasarā un rudenī, enerģētiskā koksne noteikti īslaicīgi būs lētāka nekā šobrīd. Taču, pamatojoties uz to, ka 2022. gadā visā Eiropā ir ievērojami palielinājies pieprasījums pēc ar malku kurināmām iekārtām, tuvojoties 2023. gada aukstajai sezonai, vasaras otrajā pusē cenas varētu atkal pieaugt. 2023. gadā nav arī paredzama pilnīga Eiropas pāreja uz saules, vēja vai ūdeņraža enerģiju. Līdz ar to tuvākā nākotnē nav paredzams straujš kurināmās koksnes cenu kritums.

Pieredze rāda, ka, jo vairāk kokmateriālu tirgus attīstību bremzē ārēji faktori, jo straujāka pēc tam ir tā izaugsme, proti — iepriekšējā gada rekordaugstās kokmateriālu cenas nebija veselīgas ekonomiskās attīstības sekas, tās bija aizturēta tirgus pieprasījuma un valstu pandēmijas laikā sniegtā atbalsta rezultātā pieaugušās celtniecības attīstības sekas. Saglabāt šīs augstās kokmateriālu cenas ilgtermiņā būtu neiespējami, tāpēc patreiz esošais kritums ir vērtējams kā loģiskas sekas straujajam cenu pieaugumam.

Kā rīkoties meža īpašniekiem, gaidot 2023. gadu

Mežu kopējo vidējo vērtību vistiešākajā veidā nosaka tirgus pieprasījums un piedāvājums pēc kokmateriāliem, tāpēc arī meža īpašumu un cirsmu cenas korelē ar iepriekš aprakstīto tirgus prognozi. Respektīvi — pirms kļūs labāk, būs sliktāk, bez tā neiztikt. Šobrīd cirsmas un meža īpašumi kļūst nedaudz lētāki, un tiek prognozēts, ka šī tendence saglabāsies vismaz līdz 2024. gada pavasarim.

Mežu īpašumu piedāvājums, līdzīgi kā iepriekšējās ekonomikas lejupslīdes laikā, pieaugs. Cilvēki tā rīkosies papildu finansiālo vajadzību vadīti. Tāpēc tiem, kuri ir pārdomās par savu meža īpašumu pārdošanu vai izstrādi, gaidot īsto brīdi, var ieteikt rīkoties tagad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!