Foto: Shutterstock
Latvijas informācijas un komunikācijas (IKT) nozares eksports 2011.gadā pieaudzis par 16% salīdzinājumā ar 2010.gadu, savukārt datorpakalpojumu jomā pieaugums ir bijis vēl straujāks un sasniedz 28%, portālu "Delfi" informēja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijā (LIKTA).

Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas veido 6% no visiem Latvijas eksportētajiem pakalpojumiem, kuru kopējā vērtība 2011.gadā bija 2246 miljoni latu. Pieaudzis arī IKT nozares pienesums iekasētajos nodokļos. Salīdzinot ar 2011.gada attiecīgo periodu, tas palielinājies par 13,1%, kopā veidojot ap 6% no kopējiem valstī iekasētajiem nodokļu ieņēmumiem.

Šie dati iegūti analizējot Latvijas Bankas un Centrālās statistikas pārvaldes datus un tie apliecina, ka IKT nozares uzņēmumi sevi pierādījuši kā spēcīgi tirgus spēlētāji, kas veiksmīgi konkurē ne tikai Eiropas, bet arī pasaules tirgū, uzsver LIKTA.

"Ir liels gandarījums, ka IKT nozare atkal uzrāda ievērojamu eksporta apjoma palielinājumu. Analizējot datus par iepriekšējiem gadiem, varam secināt, ka pat krīzes gados nozares eksporta apjoms ir audzis, vien samazinot izaugsmes tempus. Pieaugums ir arī IKT produktu eksportā - 19%. Šie dati ir apliecinājums IKT nozares uzņēmumu konkurētspējai un eksporta potenciālam pasaules mērogā," uzsver LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

IKT pakalpojumu eksportā lielākā daļa ir datorpakalpojumi, to ieņēmumi 2011. gadā bija 82 miljoni latu. Savukārt otri populārākie Latvijas uzņēmumu eksportētie pakalpojumi ir telekomunikāciju pakalpojumi – 42,3 miljoni latu. IKT produktu eksportā vislielāko daļu veido plaša patēriņa elektronikas eksports (132,5 miljoni latu), otrajā vietā ierindojas telekomunikācijas aprīkojuma eksports (95,8 miljoni latu), kas salīdzinājumā ar 2010. gadu ir divkāršojies.

Ekspertu vērtējumā Latvijas IKT uzņēmumu stiprā puse starptautiskajā tirgū ir tā, ka uzņēmumi var nodrošināt visaugstākās kvalitātes risinājumus un augsti kvalificētus speciālistus. Latvijā IKT jomā ir viskonkurētspējīgākais darba spēks Eiropā. Latvijā ik gadu augstāko izglītību iegūst vairāk nekā 1000 augsti kvalificētu IT speciālistu. Tomēr, neraugoties uz to, ES prognozes liecina − IKT profesionāļu trūkums Eiropā 2015.gadā var sasniegt pat 700 000 speciālistu. Tādēļ ir būtiski nodrošināt studiju vietas IT specialitātēs un pastiprināti apgūt eksaktās zinātnes jau skolas laikā, motivējot jauniešus izvēlēties šo specialitāti, uzsver LIKTA.

Lielākie IKT pakalpojumu tirgi ir Baltija, Eiropas Savienība un NVS valstis, bet Latvijas uzņēmumi nodrošina IKT risinājumus visdažādākajās pasaules valstīs, piemēram, ASV, Austrālijā un pat Dienvidāfrikā. Latvijas IKT uzņēmumi arī nodrošina pasaules līmeņa pakalpojumus tādās jomās IT konsultācijas un arhitektūras izstrāde, tīklu un datu pārraides, finanšu un biznesa vadības risinājumi uzņēmumiem un organizācijām, biznesa analīze, uzņēmumu resursu plānošanas risinājumi (ERP), grāmatvedības risinājumi, valodu tehnoloģijas, e-pārvaldes un e-izglītības risinājumi un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!