Foto: AFI

Šveices advokāta Rūdolfa Meroni AS "Ventbunkers" vadīšanas laikā uzņēmumam ir radīti zaudējumi vismaz 30 miljonu eiro (20,79 miljoni latu) apjomā, norāda pašreizējais uzņēmuma padomes priekšsēdis Olafs Berķis.

Viņš arī atzīst, ka pretenzijas pret oponentu Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") vairs neesot tik emocionālas kā iepriekš, tomēr viņš noliedz Lemberga ietekmi uz "Ventbunkera" biznesu.

Pērn ienākumi no mazuta pārkraušanas "Ventbunkeram" esot samazinājušies par septiņiem miljoniem latu salīdzinājumā ar 2010.gadu. Otrs mīnuss esot tas, ka četri miljoni eiro (2,77 miljoni latu) ir izmaksājis "Ventbunkera" menedžments. Meroni cilvēki, kas bijuši amatos "Ventbunkerā", - valdes locekļi un padomes locekļi -, izveidojot kompāniju SIA "Airtech" un izmantojot Meroni pārstāvēto uzņēmumu "Eurocom", no "Ventbunkers" esot izsūknējuši nepilnos divos gados četrus miljonus eiro (2,8 miljoni latu), kas it kā tērēti menedžmenta pakalpojumiem.

Berķis norāda, ka joprojām ir pretenzija no "Litasco". Summa, ko "Litasco" esot samaksājuši trešajām pusēm saistībā ar "cūcībām", kas tika veiktas Meroni "Ventbunkera" valdīšanas laikā, esot 15 miljoni eiro (10,39 miljoni latu). Kā ziņots iepriekš, 2011.gada sākumā "Ventbunkera" strīda laikā ar "Litasco" ilgāku laiku uz Latvijas sliežu ceļiem atradās 1774 vagoni ar 106 000 tonnu mazuta, kas paralizēja normālu dzelzceļa un ostas darbību.

"Var savilkt kopā Meroni radītos zaudējumus - tas ir pāri par 30 miljoniem eiro (20,79 miljoni latu). Tik "Ventbunkera" akcionāriem, tostarp arī potenciāli valstij, ir izmaksājis Meroni menedžments," uzsver pašreizējais uzņēmuma valdes priekšsēdis.

4.janvārī Ventspils tranzītbiznesa kompānijā AS "Ventbunkers" vadību pārņēma Šveices advokāta Meroni oponenti un par padomes priekšsēdi iecēla Berķi.

Tā bija trešā vadības maiņa kompānijā pēdējā laikā. Meroni piekritēji "Ventbunkera" vadībā atradās tikai divas dienas - no 2.janvāra līdz 4.janvārim, un 4.janvārī uzņēmuma vadošajos amatos atkal reģistrēti Meroni oponenti. Uzņēmumu reģistrs konstatējis pārkāpumus akcionāru sapulces, kas tika sasaukta Meroni piekritēju pozīciju nostiprināšanai "Ventbunkerā", norisē un atcēlis iepriekš reģistrētās izmaiņas kompānijas vadībā.

"Ventbunkera" padomes priekšsēdētājs ir Berķis, padomes priekšsēdētāja vietnieki - Jānis Junkers un Ovads Aleksejs, bet padomes loceklis - Gatis Klimass. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Dzintars Kašs, bet valdes locekļi - Valērijs Godunovs, Raimonds Grīniņš un Andrejs Piņkovs.

Uzņēmuma reģistra lēmumā skaidrots, ka izmaiņas veiktas, jo "Ventbunkera" 26.decembra akcionāru sapulce sasaukta Rīgā, Zvejnieku ielā 5a-10, taču sabiedrības juridiskā adrese ir Ventspilī, Dzintaru ielā 92. Tādējādi 26.decembrī ārkārtas akcionāru sapulce nav sasaukta atbilstoši Komerclikuma noteikumiem.

Tā kā akcionāru sapulce nav sasaukta atbilstoši noteikumiem, ievēlētā padome neesot bijusi tiesīga pieņemt lēmumu par izmaiņām valdes sastāvā. Līdz ar to secināts, ka konkrētajā gadījumā valsts notāram nebija tiesiska pamata izdarīt ierakstu komercreģistrā par izmaiņām "Ventbunkera" padomes un valdes sastāvā.
Meroni oponenti jau norādījuši, ka ir vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs par dokumentu viltošanu un krāpšanu.

No 2.janvāra līdz 4.janvārim "Ventbunkera" padomes priekšsēdētājs bija Meroni, bet viņa vietnieki - Aivars Gobiņš, Diāna Jukna un Arita Linde. Valdē tika iecelti Jānis un Alvis Hāze, kā arī Mārtiņš Bunka.

Iepriekš Gobiņš, kurš pārstāv Meroni intereses, izplatīja paziņojumu, ka šā gada 20.decembrī Mārtiņa Kvēpa, kurš pārstāv Oļega Stepanova un Berķa intereses, juristu firma iesniegusi Uzņēmumu reģistrā "viltotus dokumentus par akcionāru sapulci, kas nekad neesot sasaukta un līdz ar to arī nav notikusi".

Pēc viņa teiktā, šis esot jau piektais mēģinājums, kad Kvēps cenšoties nelegāli pārņemt kontroli pār "Ventbunkeru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!