Foto: F64

Lai mazinātu iespējamos riskus saistībā ar noguldījumiem kredītiestādēs, valsts un pašvaldību institūcijām un uzņēmumiem par savām iecerēm vajadzētu konsultēties ar Valsts kasi, šodien "Krājbankas" kraha parlamentārās izmeklēšanas komisijai atzina Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis.

Bičevskis skaidroja, ka, domājot par publisko līdzekļu uzglabāšanu kredītiestādēs, nepieciešams rīkoties profesionāli un konsultēties ar Valsts kasi, kas esot viskompetentākā un zinošākā šajos jautājumos. "Šeit vajadzētu būt pastāvīgam konsultēšanās procesam," norādīja eksperts.

"Tad neviena pašvaldība nevarēs teikt, ka nekā nezināja vai nesaprata," viņš piebilda.
Deputāti vērsa Bičevska uzmanību uz pašvaldību teikto, ka, no vienas puses, par noguldīšanu uz pārāk zemiem procentiem "piekasīsies" Valsts kontrole, bet no otras puses, noguldīšana uz augstākiem procentiem esot riskantāka. Komercbanku pārstāvis norādīja, ka Valsts kontrole darbojas saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, ko nepieciešamības gadījumā var mainīt. Pēc viņa domām, ir jāizvērtē gan riski, gan izdevīgums.

Bičevskis arī neatbalstīja vairāku deputātu rosināto iespēju veidot valsts banku, kur iestādes un uzņēmumi varētu glabāt savu naudu. Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs skaidroja, ka valsts šādu banku nevarēs atbalstīt, jo tā būtu konkurences ierobežošana, bet veiksmīgāk darbojas privāti uzņēmumi.

Pēc Bičevska teiktā, valsts un pašvaldību institūcijām un uzņēmumiem komercbankās kopā ir noguldīti aptuveni 752 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!