Foto: LETA

Konfliktā, kas izveidojies starp televīzijas pakalpojumu sniedzēju "Lattelecom" un producentu grupu "Media Times Group" (MTG), par iespējamo dominējošā tirgus stāvokļa izmantošanu liecina MTG piemērotais 60% pakalpojumu sadārdzinājums, sacīja bijušais Konkurences padomes (KP) vadītājs Pēteris Vilks.

Abiem konfliktā iesaistītajiem uzņēmumiem ir pietiekami lielas tirgus daļas, lai būtu pamats izskatīt iespēju par Konkurences likuma pārkāpumiem, norādīja ilggadējais KP vadītājs Vilks.

Viņaprāt, nepārprotama pazīme iespējamai dominējošā tirgus stāvokļa izmantošanai saskatāma tieši MTG lēmumā par 60% palielināt samaksu par piedāvāto saturu.

Pēc viņa sacītā, MTG nebaidās riskēt ar klientu zudumu, ko šis konflikts var izraisīt, kas arī apliecina uzņēmuma dominējošo stāvokli tirgū. "Zaudētājs būs tikai patērētājs," rezumēja Vilks.

Viņš par KP vadītāju kļuva 1997.gada novembrī un vadīja uzraudzības iestādi līdz pat 2005.gada beigām, liecina aģentūras LETA arhīva dati. Šobrīd Vilks ir Pārresoru koordinācijas centra vadītājs.

"Lattelecom" jau vērsies KP, un uzraugi telekomunikāciju uzņēmuma lūgumu izvērtēt mediju grupas MTG rīcību vērtēs mēnesi.

Kā ziņots, Konkurences padome (KP) šogad fokusēsies uz smagākajiem konkurences pārkāpumiem, informēja KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa uzsvēra, ka konkurenci uzraugošā iestāde šogad koncentrēsies uz smagākajiem konkurences pārkāpumiem, lai tos novērstu un citiem uzņēmumiem signalizētu, ka šādi pārkāpumi nav pieļaujami. "Sodi par pārkāpumiem ir un būs bargi, tajā pašā laikā izmantosim arī iespēju uzņēmumus brīdināt un izglītot," piebilda KP vadītāja.

Ābrama stāstīja, ka šogad KP uzmanības lokā būs vairākas nozares, kurām ir liela ietekme uz patērētāju. KP plāno aktīvāk pētīt IT produktu un pakalpojumu tirgu, interneta tirdzniecību, enerģētikas tirgu, banku pakalpojumus un apdrošināšanu, pārtikas ražošanu, iepirkumu varu mazumtirdzniecībā, telekomunikācijas un televīziju, kā arī farmāciju un veselības aprūpi.

Jau vēstīts, ka mediju grupai "Modern Times Group" (MTG) un "Lattelecom" nav izdevies panākt vienošanos par jaunu kanāla TV3 retranslācijas līgumu, līdz ar to no 2.aprīļa "Lattelecom" nav tiesību pārraidīt kanālu TV3, informēja MTG sabiedrisko attiecību vadītāja Marta Zandersone.

"Līdz šim "Lattelecom" nav noslēdzis jaunu līgumu ar TV3, un tas nozīmē, ka "Lattelecom" nav tiesību pārraidīt kanālu TV3 interaktīvajā televīzijā no 2.aprīļa. Tos skatītājus, kurus šis lēmums ietekmē, aicinām izmantot lielāko nacionālo video portālu Latvijā "TVplay" un "TVplay" aplikāciju mobilajās ierīcēs vai citas televīzijas platformas," paziņojumā norāda MTG, uzsverot, ka jau tagad ik nedēļu šo iespēju izmanto aptuveni 115 000 interneta lietotāju.

"Lattelecom" savukārt uzskata, ka šāds solis informatīvo telpu būtiski neietekmēs un TV3 saturu būs viegli kompensēt. "Lai arī pēdējos pāris gadus MTG par prioritāti ir virzījis vietējā satura ražošanu, meklējot dažādus papildu finansējuma avotus - gan apvienojoties ar LNT, gan panākot grozījumus tā saucamā "must carry" statusā, gan atstājot bezmaksas apraidi -, diemžēl pašu ražotais saturs kanālā TV3 nepārsniedz vien pāris stundas dienā," norāda "Lattelecom" pārstāve Līga Bite.

Kā vēstīts, telekompānijas "Fox International Channels" ģenerāldirektore Skandināvijas un Baltijas valstīs Ase Jitreilanda iepriekš atzinusi, ka iespējamā mediju koncerna MTG un LNT apvienošanās ilgtermiņā negatīvi ietekmēs Latvijas mediju tirgu.

MTG un LNT apvienošana nav gadījums, kurā viens liels vietējais spēlētājs iegādājas citu mazāku spēlētāju, kas parasti Eiropas Savienībā tiktu atļauts ar mazākiem riskiem.

"Šeit mēs runājam par diviem atslēgas spēlētajiem, kuri apvieno savus spēkus un atstāj galvenokārt mazus neatkarīgus kanālus kā balansu," norādīja "Fox" pārstāve.

Viņa uzskata, ka ļoti retos gadījumos ir gudri atļaut vienai kompānijai nelielā tirgū kļūt par vēl lielāku spēlētāju, jo dominējošais stāvoklis reti dod kādu labumu vēl kādam bez paša dominējošā spēlētāja.

"Šāda situācija radītu cenas spiedienu izplatītājiem, vietējā satura ražotājiem, ārzemju satura tirgotājiem, reklāmdevējiem utt. Tas var beigties ar mazāku konkurenci tirgū un mazāk konkurējošām cenām, kuras noteiks dominējošais spēlētājs, un tādējādi tās kļūs augstākas sabiedrībai," portālam "Diena.lv" iepriekš pieļāva Jitreilanda.

Tāpat viņa portālam norādījusi, ka dominējošs vietējais spēlētājs var apgrūtināt arī mazāku kanālu izdzīvošanas iespējas, kā arī kavētu ārzemju kanālu ienākšanu un investēšanu Latvijā, jo šādā situācijā iespējas veidot biznesu būtu ierobežotas. "Beigās tas varētu samazināt arī televīzijas skatītāju izvēles iespējas," brīdināja MTG konkurentu pārstāve.

Skandināvijas mediju koncernam "Modern Times Group" (MTG), kurš kopš 1998.gada darbojas Latvijā, pieder telekanāli TV3, "3+", TV6, LNT, TV5 un "Latvijas Mūzikas kanāls".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!