Foto: LETA

Latvijā ceļu būves tirgus pastāvīgi samazinās un vairāki uzņēmumi ir uz bankrota sliekšņa, atzina ceļu būves uzņēmuma "Binders" rīkotājdirektors Aigars Sēja.

"Ceļu būves tirgus pastāvīgi samazinās, un jau pašlaik virkne uzņēmumu ir uz bankrota sliekšņa. Kā situācija attīstīsies šogad, to ir grūti paredzēt," sacīja Sēja.

Vienlaikus Sēja uzsvēra – lai arī ir jūtama tendence, ka atsevišķi uzņēmumi varētu piedzīvot maksātnespēju, lielus ceļu būves uzņēmumu maksātnespējas procesus viņš neparedz. "Ja paraugāmies uz ceļu būves uzņēmumiem, tad tie izturēja vienu smagu gadu, otru smagu gadu, bet vai tie būs spējīgi izturēt vēl trešo šādu gadu pēc kārtas?" retoriski vaicāja Sēja.

Uz jautājumu, vai "Binderam" ir interese paplašināt tirgus daļu, pārpērkot kādu no tirgū izliktajiem ceļu būves uzņēmumiem, piemēram, Rīgas pašvaldībai piederošās akcijas "Ceļu pārvaldē" (CP), Sēja atbildēja: "Viens apstāklis ir uzņēmuma cena, pavisam cits – pārdodamā uzņēmuma saistības. Konkrētajā gadījumā jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Cik es zinu no medijiem, šā uzņēmuma akciju sākotnējā cena ir 6,7 miljoni latu, bet uzņēmuma saistības ir 39 miljonus latu lielas."

Viņš arī atzina, ka ir grūti spriest, vai Rīgas pašvaldība varēs atrast šā uzņēmuma pircējus.

"Ja paraugāmies uz nozares attīstību pēdējo divu līdz triju gadu gadu laikā, tad jāteic, ka tā ar piedzīvotajām krīzēm un neelastīgajiem pasūtījumiem ir pamatīgi noplicināta. Vietējām kompānijām pašlaik nav naudas, lai kaut ko nopirktu. Savukārt vienīgie potenciālie pircēji ir ārvalstu kompānijas. Tomēr, ja atgriežas pie situācijas ap CP, tad jāteic, ka visai līdzīga situācija ir arī daudziem ceļu būves uzņēmumiem," pastāstīja Sēja.

Viņš arī piebilda, ka Latvijā ir pārstāvēta gan somu "Leminkainen", gan Austrijas "Strabag", gan Lietuvas ceļu būves uzņēmumi, kas Latvijā darbojas kā to meitasuzņēmumi. "Neko daudz šajā tirgū ārvalstu ceļu būves uzņēmumiem nevajag. Te drīzāk jāskatās, kā kopējā situācija attīstīsies turpmāk," sacīja Sēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!