Foto: LETA

Ir pilnīgs absurds, ka tiek sodīts SIA "Latvijas energoceltnieks" (LEC) - Konkurences padomes (KP) lēmums noteikti tiks pārsūdzēts, ja nepieciešams, arī Eiropas līmenī, laikrakstam "Dienas bizness" uzsvēris uzņēmējs Guntis Rāvis.

Rāvim pastarpināti piederošais uzņēmums SIA "Energoholdings" 2011.gadā iegādājās KP sodīto LEC no investīciju kompānijas "Alta Capital Partners", kas 2007.gadā 100% uzņēmuma daļu nopirka no Jāņa Kola.

"KP lēmums ir absurds un nelabvēlīgs Latvijas ekonomikai. Ziņa, kas šobrīd ir nosūtīta Latvijas uzņēmējiem, ir šāda - tu nopērc kompāniju no ārvalstu investoriem, kad tā jau strādā ar zaudējumiem, attīsti to, kļūsti par vienu no lielākajiem nodokļu maksātājiem, bet tagad sanāk maksāt par to, ko darījuši iepriekšējie īpašnieki," norādījis Rāvis.

Savukārt vēl kāds no sodītājiem uzņēmumiem laikrakstam atzinis, ka "mahinācijas" iepirkumos tiešām ir veiktas.

Principā uzņēmums bija nostādīts fakta priekšā un īsti nebija iespējas izvairīties no šāda veida "mahinācijām", "Dienas biznesā" skaidrojis SIA "Elbra" pārstāvis Roberts Koklačovs.

Cik noprotams, šāda situācija uzņēmumam bijis izdzīvošanas jautājums, ziņo laikraksts.

Kā vēstīts, KP piemērojusi 2 011 557 latu naudas sodu 26 energobūvniecības uzņēmumiem, kas vairāk nekā 300 iepirkumos kropļojuši konkurenci un sadārdzinājuši cenu. Uzraugu pārmetumi veltīti arī AS "Sadales tīkls" un AS "Latvenergo". SIA "Elbra" piemērots naudas sods 37 326 latu apmērā.

KP energobūvnieku vienošanos iepirkumos pētīja laika posmā no 2006.gada līdz 2011.gadam.

Sodītie elektrobūvniecības uzņēmumi no 2006.gada līdz pat brīdim, kad KP ierosināja pārkāpuma lietu, saskaņoja savu dalību konkrētajos iepirkumos, tādējādi likvidējot konkurenci un liedzot pasūtītājam iespēju saņemt zemāku, tirgus situācijai atbilstošu cenu.

Aizliegtā karteļa vienošanās tika īstenota pēc šādas shēmas - pretendents, kuram vienošanās rezultātā bija paredzēts uzvarēt, citiem pretendentiem nosūtīja vai nu jau sagatavotas tāmes, vai norādes par to, kādas cenas tiem būtu jāpiedāvā, vai arī nosūtīja pats savu tāmi, norādot, lai pārējie pretendenti savu cenu veido lielāku. KP vadītāja Skaidrīte Ābrama stāstīja, ka būvnieki zināja, kurš kurā konkursā piedalīsies, un sarunāja, kas piedalīsies konkrētā iepirkumā.

No elektroniskiem dokumentiem KP ieguvusi informāciju par nepārprotamu aizliegtu vienošanos.

Vislielāko naudas sodu saņēmusi SIA "Vidzemes energoceltnieks" - 471 106 latus, tai seko LEC ar 309 362 latu un SIA "Empower" ar 303 638 latu sodu. Kā ziņots, līdz šim karteļdarījumos bija pieķerti tikai mazie būvnieki un maksimālais uzraugu piemērotais sods bijis 40 000 latu.

Aizliegtās vienošanās rezultātā konkurence tika deformēta 316 AS "Latvenergo" un AS "Sadales tīkls" rīkotos iepirkumos, trīs VAS "Latvijas Dzelzceļš", divos SIA "LatRosTrans" un vienā SIA "Binders" rīkotā iepirkumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!