Foto: LETA
Februāra inflācijas dati liecina par inflācijas spiediena saglabāšanos. Februārī 12 mēnešu inflācija sasniedza jau 4.0% pretstatā 4.2% deflācijai gadu iepriekš. Turklāt, arī 12 mēnešu vidēja inflācija pirmo reizi kopš iepriekšējā gada pavasara ir izrāpusies no negatīvās teritorijas.

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, kopējo cenu līmeni dzina augšup pārtikas cenas, kas turpināja kāpt ārējo faktoru ietekmē. Pārtikas groza vērtība mēneša laikā pieauga par vidēji 1.7%. Iepriekšējā gada cenu pieauguma "līderi" dārzeņi un piena produkti, arī šajā gadā turpina būt noteicošie pārtikas cenu dinamikā, šī gada pirmo divu mēnešu laikā izaugot par attiecīgi 8.3% un 11.1%. Cenu kāpumu nedaudz mīkstināja sezonāli lētāki apģērbi un apavi, kā arī lētāka siltumenerģija.

Trauksmainās ziņas no Ziemeļāfrikas kopš gada sākuma uztur spriedzi naftas tirgū, kas neizbēgami atspoguļojās arī degvielas cenās Latvijā. Saskaņā ar CSB publicētiem datiem, februārī degvielas cenas vidēji pieauga par nieka 0.5%, galvenokārt pateicoties lētākām cenām mēneša sākumā, un globālais naftas cenu rallijs, visticamāk, patēriņa cenu indeksā pilnībā atspoguļosies ar mēneša novēlošanos.

Ņemot vērā līdzšinējos resursu cenu kāpumus, kā pastāvošos augšupvērstos riskus globālajos energoresursu tirgos saistībā ar ģeopolitiskajiem stresiem Tuvajos Austrumos, tuvāko mēnešu laikā nav iemesla gaidīt inflācijas spiediena atslābumu. Visticamāk, jau tuvāko mēnešu laikā 12 mēnešu inflācijas līmenis pārsniegs 5% robežu. Cerams, ka gada otrajā pusē situācija mainīsies – izejvielu cenas tik strauji vairs nekāps, sāks strādāt bāzes efekti un inflācija Latvijā nedaudz nomierināsies. Tomēr pat, ja tā notiks, 2011. gada vidējā inflācija, mūsuprāt, nebūs zemāka par 4.5-5.0%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!